Translate

środa, 31 października 2012

Chrupiąca szarlotka

Zbliża się czas wolnego (kto ma ten ma...) więc jakieś sezonowe ciacho do kawki by się przydało. Pomyślałam o szarlotce oczywiście. Jabłka są jeszcze tanie, co nie którzy mają je pewnie w ogrodach więc korzystać z nich trzeba :) Ten przepis jest wyjątkowy. Uwielbiam go za prostote, uroczy wygląd, chrupkość i słodkość jabłek. Zapraszam :)

wtorek, 30 października 2012

Pizza z szynką, pieczarkami i papryką

Jak już wcześniej pisałam, robiąc ciasto na pizzę robię go więcej, tak, że zawsze mam dwie odmienne pizze. Ta jest z pieczarkami, szynką, papryką i dużą ilością mozzarelli :) Zapraszam!

poniedziałek, 29 października 2012

Test pieczywa Granex

Jakiś czas temu otrzymałam paczkę od firmy Granex. W paczce znalazłam trzy rodzaje pieczywa chrupkiego ZAWIERA BŁONNIK , które jest bogate w błonnik. A jak wiemy błonnik ma świetny wpływ na nasz organizm. Przede wszyskim pomaga w walce z otyłością, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Pomaga w zaparaciach, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi.  

Pieczywo te nie zawiera cukru, tłuszczu i mleka ani nie zawiera substancji konserwujących!

sobota, 27 października 2012

Kurczak l'orange z warzywami i imbirem

Jakiś czas temu zaczęłam testować produkty firmy Royal Brand. W paczuszce znalazł się pomysł na kurczaka l'orange. Pomysł dość ciekawy, ale postanowiłam go troszkę ulepszyć i tak oto powstało smaczne danie z kurczakiem w roli głównej na makaronie chińskim. Zapraszam!

piątek, 26 października 2012

Miętowa herbata

Od dziecka uwielbiam miętę, dlatego w ogródku z żalem oglądam jej ostatnie dni przed nadciągającym mrozem. Oczywiście zaopatrzyłam swoją zamrażarkę w pokaźne torebeczki z miętą, troszkę z nich się suszy i w miseczce mam kilka łodyżek z nadzieją, że puszczą nowe listki. A to wszystko w nadziei, że nigdy nie zabraknie mojej ulubionej herbaty!

czwartek, 25 października 2012

Sernik na zimno z malinami, bananami i sosem czekoladowym - do tego kawa!

Wiem, wiem jest zimno, a ja tu z takim sernikiem. Ale te ciacho smakuje o każdej porze roku, czyż nie? :) Do tego miałam okazję wypróbować tegoroczne, malinowe zapasy :) Udały się! A żeby za zimno nie było serniczek podałam z kawą prosto z Etiopii - świeżo zmielona mmm poezja!

środa, 24 października 2012

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

To nasza ulubiona pizza - na cienkim cieście z dodatkiem mąki żytniej, z dużą ilością mozzarelli, szynki i dla zdrowia z pyszną rukolą. Dla smaku Tabasco. To przepis na najlepsze ciasto na pizzę - wychodzi wyśmienite :) Zapraszam!

wtorek, 23 października 2012

Wątróbka drobiowa z owocami

Jakiś czas temu postanowiłam przełamać barierę między mną a wątróbką. Miała mi pomóc w tym zabiegu mieszanka suszonych owoców Royal Brand. Myślę, że test zdała znakomicie. Rodzinka też była zadowolona, a to nie zawsze jest takie łatwe :) :) :) Polecam z czystym sumieniem. Zapraszam!

poniedziałek, 22 października 2012

Sushi - algami inspirowana

Zaciekawiona naturalnymi składnikami wykorzystanymi w kosmetykach Apart Natural postanowiłam wykonać domowe sushi, gdzie za inspirację posłużył mi płyn do kąpieli algi i goji.

sobota, 20 października 2012

Pierogi ruskie z mąką żytnią

Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam!

czwartek, 18 października 2012

Ratatuj z mięsem mielonym

Kolejna propozycja potrawy, która należy do tych łatwych i szybkich w przygotowaniu. Do tego smaczna i ciesząca oczy swymi kolorami. Polecam!

środa, 17 października 2012

Ekspresowy kapuśniak na wędzonce

Dziś chciałabym Wam polecić sposób na błyskawiczny kapuśniak. Gotuje się go w sumie 25 minut, je oczywiście dużo szybciej - jest pyszny! Każda/y z nas ma czasem dzień, kiedy nie ma czasu stać przy garach, a jeść się przecież chce! Do tego coś  ciepłego poprawiłoby nam humor! Na taki dzień zaopatrzcie się w zupkę firmy SYS - kapuśniak, który jest zupełną nowością na rynku - polecam z czystym sumieniem. Ma to co powinien mieć! Jest idealnie kwaśny i ma co w nim pływać!

wtorek, 16 października 2012

Marynowane opieńki

Idąc za ciosem (grzybowym) przedstawiam Wam przepis na pyszne, marynowane opieńki. Są równie dobre jak marynowane podgrzybki. Cieszę się niezmiernie z kilku ich słoiczków, które mam nadzieję będą nas raczyć zimą (o ile wytrwają do pierwszych mrozów!). Wspaniałe na imprezy jak i do kolacji. Zapraszam!

poniedziałek, 15 października 2012

Marynowane podgrzybki

Nasza piękna, nawet złota jesień w tym roku jest dość szczodra w grzyby. W całym domu nimi pachnie. Jedne się marynują, inne suszą, parę się mrozi, a pozostałe są jedzone na bieżąco. Och oby ten czas trwał wiecznie! Muszę się pochwalić, że wczoraj znalazłam dwa piękne prawdziwki - niestety po rozkrojeniu znalazłam tam życie - ruszające się - skutkowało to wykrojeniem większej połowy, no ale cóż, każdy ma prawo jeść :)

sobota, 13 października 2012

Jajecznica z grzybami

Po dzisiejszym grzybobraniu jestem bogatsza o kilka słoiczków marynowanych podgrzybków i opieniek, 3 sznurki z suszącymi się już grzybkami i pyszną jajecznicę. Już nie pamiętałam jak smakuje. Była wyborna, mam nadzieję, że jutro jeszcze troszkę uda nam się znaleźć :)

piątek, 12 października 2012

Kolorowe kanapeczki, czyli jak umilić sobie piątkowy wieczór!

Uwielbiam kiedy przychodzi weekend i mamy chwilkę dla siebie. Możemy razem zobaczyć ciekawy film otuleni w kocu, zaplanować całą sobotę i nie myśleć już o pracy. W taką porę lubimy sobie umilać czas. Kolorowe kanapki to świetna zabawa przy ich przygotowaniu, a potem radość z jedzenia. To tak jakby przywołać wiosenne śniadanie. Uwielbiam to!

czwartek, 11 października 2012

Ciasteczka owsiane bez pieczenia - smak dzieciństwa

Te ciasteczka dedykuję mojej mamie! Robiła nam je gdy byliśmy mali i gdy nasze życie biegło słodko i  beztrosko. Ciasteczka robi się błyskawicznie. Można dodać do nich wszystkie bakalie, na jakie tylko mamy ochotę! Dla mnie to smak dzieciństwa i tych dobrych chwil, które zapamiętałam! Zapraszam!

środa, 10 października 2012

Szarlotka z imbirem na dużą blachę

Idzie zima, chłodne wieczory zmuszają nas do parzenia gorącej herbaty i wypoczynek pod kocem. Do takiej przyjemnej chwili polecam szarlotkę, szarlotkę z imbirem. Smak korzenia jest bardzo słabo wyczuwalny, ale za to świetnie rozgrzewa. 
Dodaje lekkiej pikantności ciastu. Zapraszam!

wtorek, 9 października 2012

Kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym na penne

Szybki sposób na wyśmienity obiad w zagoniony dzień. Kurczak nas nigdy nie zawiedzie. Jest łatwy w przygotowaniu, nie potrzebuje dużo uwagi, a zawsze smakuje świetnie! 

poniedziałek, 8 października 2012

Smażony kurczak z solanki (marynowany 24h)

Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie. 
Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!

niedziela, 7 października 2012

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i zdjęć kilka z naszej włoskiej wyprawy

Sałatka powstała z myślą jak wykorzystać wędzonego kurczaka, który czeka na swoją kolej w wakacyjnej lodówce. Wszystkie inne składniki są włoskie - co nie znaczy, że lepsze:) Makaron z firmy Barilla można zakupić także u nas, więc zero luksusów :) Sałatka jest pyszna - uwielbiam połączenie kurczaka z ananasem. Do tego chrupiąca, słodka kukurydza i sycący makaron. Zapraszam!

piątek, 5 października 2012

Zupa cebulowa z grzankami z serem

Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam!

czwartek, 4 października 2012

Placuszki z cukini

Jako, że ostatki cukini na ogródku skromnie wychylają się spod liści pomyślałam, że to dobry moment by przygotować obiad z nimi w roli głównej. Placuszki są pyszne, pulchne i pachnące. Polecam je z czystym sumieniem :)


środa, 3 października 2012

Kurczak w sosie sojowym

Dawno temu przepis ten zapożyczyłam od mojej znajomej. Do dziś co jakiś czas towarzyszy nam przy obiedzie. Mogę stwierdzić, że to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka! Jest idealnie doprawiony i chrupiący. Tak jak lubię!


wtorek, 2 października 2012

Rożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami

Gdy wraca się z urlopu, po otwarciu lodówki zastaje się światło. I wtedy rodzi się pytanie: co ja dziś ugotuję na obiad? Przeszukuję półkę po półce, zamrażalnik i szafki. Co znajduję? Mięso mielone, pieczarki i ciasto francuskie, po drodze wpadają w ręce cebula i pomidory i powoli rodzi się pomysł! Będzie pysznie! Zapraszam :)

poniedziałek, 1 października 2012

Makaron z pesto i kurczakiem

Oh dlaczego urlopy tak szybko się kończą? 
I znów trzeba wrócić do rzeczywistości... 
Nim dodam więcej fotek z moich kulinarnych podbojów po Chorwacji i Włoszech zapraszam na szybką ucztę makaronową! 
Danie przypomina mi smaki słoneczej Italii i błogostan wakacji.
 Całość jest pyszna choć połączenie pesto z kurczakiem w sosie sojowym brzmi dziwnie. Zapraszam :)