Translate

czwartek, 25 października 2012

Sernik na zimno z malinami, bananami i sosem czekoladowym - do tego kawa!

Wiem, wiem jest zimno, a ja tu z takim sernikiem. Ale te ciacho smakuje o każdej porze roku, czyż nie? :) Do tego miałam okazję wypróbować tegoroczne, malinowe zapasy :) Udały się! A żeby za zimno nie było serniczek podałam z kawą prosto z Etiopii - świeżo zmielona mmm poezja!



SKŁADNIKI: (na blachę o śr.23cm)

- 540g waniliowego serka homogenizowanego
- 200ml kremówki
- paczka cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 paczki herbatników (ok. 150g)
- 1/4 kostki masła
- 2 banany
- mus z malin
- polewa (u mnie 1,5 tabliczki czekolady, 5 łyżek mleka, 1/4 kostki masła i 2 łyżki kakao)

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na blachę i chłodzimy w lodówce. Banany kroimy na cienkie plastry. Mus malinowy rozsmarowywujemy na spodzie z lodówki i na to układamy banany. Kremówkę ubijamy z cukrami, a żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody. Serek przekładamy do miski, delikatnie łączymy ze śmietaną, a na końcu dobrze miksujemy z chłodną żelatyną. Natychmiast wylewamy na przygotowany spód. Masę przykrywamy polewą i dobrze chłodzimy w lodówce. Smacznego!

Słów kilka na temat kawy Arabica Mocha - zaparzyłam ją w ekspresie i już po pierwszym łyku urzekł mnie jej czekoladowy, ale subtelny smak. Mimo swego bogatego aromatu piłam ją bez mleka co się u mnie nie zdarza. To kawa z prawdziwego zdarzenia, której nie powstydzicie się przed znajomymi. Polecam wypróbować!

17 komentarzy:

  1. Mój M by takie z chęcią wchłonął:))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na zimno jest dobry o każdej porze, zwłaszcza taki owocowy jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mino, że niemal trzęsę się z zimna nie odmówiłabym kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie :) Kawałeczek na pewno pomoże zrelaksować się przy filiżance kawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem zdania, że desery nie poddają sezonom, i sernik na zimno i tiramisu i wszelkie inne cukiernicze wynalazki ludzkości smakują zawsze i zawsze sa dobrą osłodą życia. Bez względu na klimat, temperaturę i pogodę!! Ja jesienią chętniej sięgam po słodkie, gdyż niewątpliwie poprawia mi humor. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, słodycze są dobre na te smutki i szarości za oknem :) Zawsze działają :)

      Usuń
  6. Nie maltretujcie mnie takimi pysznościami. Widzę filiżankę Richmont?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak filiżanka do kawy też jest wspaniała :)

      Usuń
  7. Konkretne ciacho:)
    Tylko na jaką okazję by to upiec.. hm.. urodzinki!? Mój brat ma niedługo..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda okazja jest dobra, nie przejmuj się :) Ps. Tego się nie piecze!:P

      Usuń
  8. Wygląda rewelacyjnie aż ślinka cieknie ummm banany, czekolada i maliny mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny!
    Uwielbiam takie desery, a serniki szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, boski wyszedł Ci ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń