Translate

wtorek, 26 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków na zimę

Sezon zaprawiania trwa w najlepsze. Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które urozmaicą zimowe posiłki o własnoręcznie przygotowane przysmaki. Tę sałatkę robię od kilku lat i zdarza się, że do zimy nie zostaje żaden słoiczek. Ale w końcu po to one są. Zapraszam!
SKŁADNIKI:

 - 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 250 g marchewki
- 250 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)

- przyprawy na 1 słoik: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki kolendry, ew. pół łyżeczki gorczycy

 Zalewa:
 - 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa. Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami aż do wystygnięcia- dzięki temu dowiemy się czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę obiecująco. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne są takie sałatki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm...mniam...robię w weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że to same pyszności ! A ja zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, ...właśnie dzisiaj spitrasiłam !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest za kwaśna ta zalewa na te proporcje. Zrobilam. Zjadlam. Wiem co piszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam taka smakuje. Ale o gustach się nie dyskutuje. Ewentualnie polecam ocet dodawać stopniowo, aż do uzyskania preferowanego smaku.

      Usuń
    2. masz racje na taka proporocję octu i wody 10 czubatych łyżek cukru

      Usuń
    3. mniej octu więcej wody i cukru

      Usuń
    4. Dziękuję za porady wszystkich dodałem ,ujęłam grmatury sałatka palce lizać polecam Ja nie mogę jeść sałatek z olejem ale za to ta to rarytas dla mnie

      Usuń
  7. Zalewe zagotowana wlac do warzyw czy w kazdy sloik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze w przepisie. Warzywa odsączone z soku umieszczamy w wyparzonych słoikach wraz z przyprawami, a następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.

      Usuń
  8. Czy cukinia nie jest zbyt miękka po pasteryzacji nie mam jakoś przekonania do sałatek z cukinią dlatego pytam, zechcę sprobować zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie :) Skórka jest miększa niż ogórków, ale nie "rozgotowana".

      Usuń