Translate

wtorek, 26 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków na zimę

Sezon zaprawiania trwa w najlepsze. Przygotowałam dla Was kilka propozycji, które urozmaicą zimowe posiłki o własnoręcznie przygotowane przysmaki. Tę sałatkę robię od kilku lat i zdarza się, że do zimy nie zostaje żaden słoiczek. Ale w końcu po to one są. Zapraszam!
SKŁADNIKI:

 - 2 kg ogórków gruntowych
- 1 kg cukinii (użyłam żółtej i zielonej)
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 250 g marchewki
- 250 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki soli (do zasolenia)

- przyprawy na 1 słoik ok. 300 ml: 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, pół łyżeczki kolendry, ew. pół łyżeczki gorczycy

 Zalewa:
 - 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa umyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać. Ogórki, cukinię, marchew oraz ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać w misce wraz z solą i odstawić na co najmniej 2 godziny. Słoiki wyparzyć. Do każdego dodać przyprawy i napełnić odsączonymi warzywami. Wodę, ocet, cukier i sól wymieszać w garnku i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa w słoikach. Słoiki dobrze zakręcić (uważamy, by wierzch słoików i nakrętki były suche). Pasteryzować 15 min. od zagotowania się wody. Później słoiki obrócić do góry nogami, aż do wystygnięcia - dzięki temu dowiemy się, czy któryś ze słoików przecieka. Smacznego!


23 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę obiecująco. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne są takie sałatki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm...mniam...robię w weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. Podejrzewam, że to same pyszności ! A ja zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, ...właśnie dzisiaj spitrasiłam !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest za kwaśna ta zalewa na te proporcje. Zrobilam. Zjadlam. Wiem co piszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam taka smakuje. Ale o gustach się nie dyskutuje. Ewentualnie polecam ocet dodawać stopniowo, aż do uzyskania preferowanego smaku.

      Usuń
    2. masz racje na taka proporocję octu i wody 10 czubatych łyżek cukru

      Usuń
    3. mniej octu więcej wody i cukru

      Usuń
    4. Dziękuję za porady wszystkich dodałem ,ujęłam grmatury sałatka palce lizać polecam Ja nie mogę jeść sałatek z olejem ale za to ta to rarytas dla mnie

      Usuń
  7. Zalewe zagotowana wlac do warzyw czy w kazdy sloik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze w przepisie. Warzywa odsączone z soku umieszczamy w wyparzonych słoikach wraz z przyprawami, a następnie zalewamy je gorącą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy.

      Usuń
  8. Zalewe zagotowana wlac do warzyw czy w kazdy sloik

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy cukinia nie jest zbyt miękka po pasteryzacji nie mam jakoś przekonania do sałatek z cukinią dlatego pytam, zechcę sprobować zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie :) Skórka jest miększa niż ogórków, ale nie "rozgotowana".

      Usuń
    2. Jak duże mają być słoiki na podawana porcje przypraw?

      Usuń
  10. Ja zawsze próbuje zalewy i dodaje, odejmuje co trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  11. Po jakim czasie ta salatka nadaje sie do spozycia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jak duży słoik są podawane przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszę napisać ile należy przygotować słoików i jakiej pojemnosci na podaną ilość składników. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielkość słoików zależy od ciebie. Jeśli masz dużą rodzinę, to weź litrowe. Jeśli mniejszą, to i słoiki mniejsze, żeby zjeść na raz do obiadu. Ważne, żeby były równej wielkości, bo wygodniej pasteryzować.Przygotuj z 10 słoików. Jeśli zostaną puste, to zapełnisz je czymś innym. Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń