Translate

wtorek, 27 lutego 2018

Lasagne z indykiem

Dziś chciałam się z Wami podzielić pomysłem na pyszną lasagne, która nie ocieka tłuszczem, jest zdrowsza i łatwiej się strawi niż jej tradycyjna wersja. Mięso z indyka jest znacznie chudsze niż mięso wieprzowe, a smakuje równie dobrze. Ja do swojej lasagne użyłam mieszanki mięsa z indyka na pieczeń oraz fileta, wszystko razem zmieliłam i doprawiłam. Wyszło pysznie, zapraszam.


SKŁADNIKI:
  • 60 dag mielonego mięsa z indyka (najlepsze będzie czerwone mięso np. na pieczeń, które sami zmielimy)
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju + do posmarowania naczynia.
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka 
  • ok. 10 płatów makaronu lasagne (zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka i ostra, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • mozzarella light lub starty żółty ser 
PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy sos mięsny. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę.

2. Do cebuli dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je ok. 5 min rozgniatając drewnianą łyżką, by się nie zbrylało. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mieloną papryką.

3. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, całość dusimy ok. 5 min. Sos może być rzadki, by makaron się w nim dobrze ugotował.

4. W tej chwili nagrzewamy piekarnik do 190 st. C, a naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

5. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Do mąki dodajemy partiami mleko, wciąż mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Sos solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową.

6. Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy małą ilość sosu pomidorowego, na sos układamy kolejno warstwami: suche płaty makaronu lasagne, sos pomidorowy, sos beszamelowy, aż do wyczerpania składników. Na samej górze powinien znaleźć się przynajmniej biały sos, którego dopełniamy serem.

7. Naczynie żaroodporne zamykamy lub przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-35 min. Po tym czasie, gdy makaron będzie miękki, zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy ser aż się zrumieni (ok. 5 min.). Smacznego :))




4 komentarze:

  1. kurka! x czasu nie jadłam lasagne :( szkoda, że nie ma makaronu razowego, lub żytniego do lasagne :(
    Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jemy tylko indyka lub ryby, no czasami kurczaka. Pyszne danie. Pełen zachwyt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super obiad :) bardzo lubię i od czasu do czasu robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na weekendowy obiad! Jeszcze nie jadłam lasagne z mięsem z indyka więc chętnie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń