Zupa szpinakowa to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Świeży szpinak uduszony z czosnkiem i gałką muszkatołową na maśle gwarantuje smak, który polubią nawet dzieci. Zupę zabielam kremowym serkiem topionym, który sprawia, że danie staje się aksamitne i delikatne w smaku. Zupę szpinakową podaję z jajkiem ugotowanym na twardo lub świeżym pieczywem. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 300 g świeżego szpinaku (może być baby szpinak)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małej cebuli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- malutki kawałek selera
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 kostka śmietankowego serka topionego
- ok. 600 ml wody
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- jajka na twardo - opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum i całość gotujemy.
2. Gdy bulion się gotuje, przygotowujemy szpinak. Należy go dokładnie umyć, a następnie posiekać.
3. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, a po minucie czosnek. Uważamy by nic się nie przypaliło. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak i chwilkę dusimy, aż liście zwiędną. Całość doprawiamy gałką muszkatołową.
4. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni wraz z pokrojonym w kosteczkę serkiem topionym. Mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.
5. Gdy ziemniaki są miękkie, a serek się roztopił, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo lub świeżym pieczywem. Smacznego!
pysznie :) przyda się przepis, szczególnie, że niedługo zacznie się pojawiać świeży, a ja już swoje zapasy mrożonego wykończyłam ;/
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Właśnie dzięki takim smaczkom można już poczuć wiosnę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńWypróbujemy bo bardzo lubimy wszystkie zupy a takiej jeszcze nie jedliśmy!
OdpowiedzUsuńzapisuję do zrobienia, czuję, że polubię tą zupę :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję natkę pietruszki szpinak blenduje dużo 😋 ugotowane jajko,, żółtko ugotowane rozcieramy co zagęszcza 🥣 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń