To bardzo szybki, prosty i tani pomysł na obiad. Do tego bardzo smaczny! Przyznam, że wcześniej nie przepadałam za koperkiem, jednak od jakiegoś czasu zauważam, że moje smaki znacznie się zmieniają. Też tak macie? Coś czego kilka lat temu bym nie spróbowała dziś jest dla mnie przysmakiem i odwrotnie. Ciekawe co mnie czeka przez najbliższe lata, może polubię tak znienawidzoną wątróbkę? Nieee co to, to chyba nieee :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- cebula
- duży pęczek koperku
- ok. 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę uważając by się nie zrumieniła. Gdy zmięknie dolać bulion, podgotować a następnie zmiksować na gładko. Dodać posiekany drobno koperek a następnie śmietanę podpitą mąką na gładko bardzo energetycznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami obficie polanymi sosem. Smacznego!
idealny obiad dla mojej córki, Ona to uwielbia jajka w sosikach - dzieki za przypomnienie o tanim i szybkim sosie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie obiady, trochę przypominają mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńteż tak mam ze smakami, teraz lubię szpinak, którego nie znosiłam, ale za to nie znoszę obecnie pączków:P takich jajek nigdy nie jadłam - niestety mam samych mięsożerców w domu:)
OdpowiedzUsuńJa koperek zawsze uwielbiałam...ach babcine pulpeciki w sosie koperkowym <3
OdpowiedzUsuńAle jajek w takim sobie jeszcze nie widzialam, ale to pewnie dlatego, że nie lubię jajek na twardo. hehee..ale skoro smaki się zmieniają, może kiedyś polubię ;)
Ooo pulpeciki, no właśnie muszę zrobić :D
UsuńPyszny obiadek mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńhmm... dzięki za przypomnienie. To smak dzieciństwa :) Moja mama robiła takie jajeczka w sosie musztardowym lub chrzanowym. Pycha
OdpowiedzUsuńW chrzanowym uwielbiam, ale nigdy nie jadłam w musztardowym, muszę spróbować :D
Usuńach wspomnienie dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńTrafiłaś prosto w moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego obiadku. Do obiadu jadam jajko sadzone zamiast gotowanego no i sos :)
OdpowiedzUsuńmam tak samo-kiedyś większość rzeczy była dla mnie blee-a teraz jem je, aż mało mi;)
OdpowiedzUsuńJajka to tylko w majonezie jadłam, ale w takim sosie nigdy-chyba podrzucę mamie pomysł na obiad;)
pyszny obiadek!
OdpowiedzUsuńZa koperkiem nie przepadam ale zjadłabym sobie to teraz :)
OdpowiedzUsuńTo było jedno z moich ulubionych dań z czasów szkolno-stołówkowych ... przypomniałaś mi ... się wzruszyłam :):):)
OdpowiedzUsuńcudna klasyka :)
OdpowiedzUsuńKoperek to podstawa do smacznego polskiego dania...u mnie jest używany nagminnie i bez opamiętania..dlatego skończył mi się już w połowie zimy (ten mrożony) dlatego teraz muszę korzystać z suszonego.
OdpowiedzUsuńJaja z sosem koperkowym to dla mnie nowum..do tego jako dodatek do ziemniaków..to już całkiem nie pomyślałabym o takim połączeniu...ale dobra kuchnia powinna zaskakiwać. Pozdrawiam
Kiedyś niewiele potraw przechodziło mi przez gardło, a dziś jem właściwie wszystko i to jest bardzo pozytywna zmiana :)
OdpowiedzUsuńTani, ale bardzo smaczny obiad :)
Pozdrawiam :)
Świetny pomysł na tani i szybki obiad! Ja zawsze lubiłam koperek :)
OdpowiedzUsuńSzybko i bardzo smacznie, podoba mi się! :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej potrawy a wygląda apetycznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają te jajka :) zawsze robię w sosie chrzanowym ;) super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tak podanych jajek, bardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuń