Translate

wtorek, 29 stycznia 2013

Jajka w sosie koperkowym

To bardzo szybki, prosty i tani pomysł na obiad. Do tego bardzo smaczny! Przyznam, że wcześniej nie przepadałam za koperkiem, jednak od jakiegoś czasu zauważam, że moje smaki znacznie się zmieniają. Też tak macie? Coś czego kilka lat temu bym nie spróbowała dziś jest dla mnie przysmakiem i odwrotnie. Ciekawe co mnie czeka przez najbliższe lata, może polubię tak znienawidzoną wątróbkę? Nieee co to, to chyba nieee :) Zapraszam!



SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- cebula
- duży pęczek koperku
- ok. 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo. W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę uważając by się nie zrumieniła. Gdy zmięknie dolać bulion, podgotować a następnie zmiksować na gładko. Dodać posiekany drobno koperek a następnie śmietanę podpitą mąką na gładko bardzo energetycznie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami obficie polanymi sosem. Smacznego!


23 komentarze:

  1. idealny obiad dla mojej córki, Ona to uwielbia jajka w sosikach - dzieki za przypomnienie o tanim i szybkim sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie obiady, trochę przypominają mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też tak mam ze smakami, teraz lubię szpinak, którego nie znosiłam, ale za to nie znoszę obecnie pączków:P takich jajek nigdy nie jadłam - niestety mam samych mięsożerców w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja koperek zawsze uwielbiałam...ach babcine pulpeciki w sosie koperkowym <3
    Ale jajek w takim sobie jeszcze nie widzialam, ale to pewnie dlatego, że nie lubię jajek na twardo. hehee..ale skoro smaki się zmieniają, może kiedyś polubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm... dzięki za przypomnienie. To smak dzieciństwa :) Moja mama robiła takie jajeczka w sosie musztardowym lub chrzanowym. Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chrzanowym uwielbiam, ale nigdy nie jadłam w musztardowym, muszę spróbować :D

      Usuń
  6. Trafiłaś prosto w moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego obiadku. Do obiadu jadam jajko sadzone zamiast gotowanego no i sos :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam tak samo-kiedyś większość rzeczy była dla mnie blee-a teraz jem je, aż mało mi;)
    Jajka to tylko w majonezie jadłam, ale w takim sosie nigdy-chyba podrzucę mamie pomysł na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  10. Za koperkiem nie przepadam ale zjadłabym sobie to teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To było jedno z moich ulubionych dań z czasów szkolno-stołówkowych ... przypomniałaś mi ... się wzruszyłam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koperek to podstawa do smacznego polskiego dania...u mnie jest używany nagminnie i bez opamiętania..dlatego skończył mi się już w połowie zimy (ten mrożony) dlatego teraz muszę korzystać z suszonego.
    Jaja z sosem koperkowym to dla mnie nowum..do tego jako dodatek do ziemniaków..to już całkiem nie pomyślałabym o takim połączeniu...ale dobra kuchnia powinna zaskakiwać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś niewiele potraw przechodziło mi przez gardło, a dziś jem właściwie wszystko i to jest bardzo pozytywna zmiana :)
    Tani, ale bardzo smaczny obiad :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na tani i szybki obiad! Ja zawsze lubiłam koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybko i bardzo smacznie, podoba mi się! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłam takiej potrawy a wygląda apetycznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smacznie wyglądają te jajka :) zawsze robię w sosie chrzanowym ;) super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie jadłam jeszcze tak podanych jajek, bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń