Translate

środa, 17 lipca 2019

Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi

Letnie ciasto na kruchym spodzie, wypełnione borówkami amerykańskimi. Idealne do kawy na ogrodzie czy balkonie. Jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Przepis zaczerpnięty od Ani Starmach.

SKŁADNIKI:
  • 500 g borówek amerykańskich + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę, masło, cukier, wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i schładzamy godzinę w lodówce.

2. Umyte i osuszone borówki mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

3. Ciasto rozwałkowujmy na duży okrąg, podsypując mąką, by się nie kleiło i wykładamy na blasze z papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy borówki, a boki ciasta zaginamy do środka. 

4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 40-50 min. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz