Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji i w naszym języku oznacza "mieszankę". Tradycyjnie jest to połączenie pomidorów i cebuli podsmażonych na oliwie wraz z jajkami, danie doprawia się pieprzem, kminkiem, kolendrą i papryką. Białka jajek powinny być całkowicie ścięte, a żółtka płynne. Moja wersja jest bardziej spolszczona. Do szakszuki dodałam pieczarki, a całość doprawiłam ulubionymi ziołami. Zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI:
- 3-4 jajka
- 4 duże pomidory (lub z puszki poza sezonem, ja dodałam też kilka koktajlowych)
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki tłuszczu (masło klarowane lub olej)
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki, następnie sam miąższ pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, a czosnek posiekać.
2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, a po minucie pieczarki.
3. Gdy pieczarki zmiękną, dodać pomidory, doprawić i smażyć aż sok się zredukuje.
4. W podsmażonych pomidorach zrobić 3-4 wgłębienia i w każde z nich wbić jajko. Jajka doprawić solą i pieprzem.
5. Patelnię przykryć pokrywką i dusić przez ok. 4-5 minut, aż białka się zetną.
6. Podawać gorące ze świeżym pieczywem. Smacznego!
uwielbiam! :) dość często robię :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł na troszkę inne śniadanko weekendowe!
OdpowiedzUsuń