Kurczak w delikatnym, śmietanowym sosie z dodatkiem świeżych i chrupiących szparagów to pomysł na prawdziwie letni obiad. Gdy na naszym talerzu jest kolorowo, świeżo i sezonowo, to aż oczy same by jadły, prawda? Korzystajmy więc z sezonu na szparagi i z tego, że dostaniemy je jeszcze w dobrej cenie. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- podwójny filet z kurczaka (marynata: ząbek czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta soli, oliwa)
- ok. 8 szparagów
- garść pomidorków koktajlowych
- garść zielonego groszku (może być mrożony)
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- ok. 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na dwie części. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, paprykami, tymiankiem i solą, lekko nacieramy oliwą i odstawiamy na pół godziny.
2. Szparagi dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie al dente (ok. 3-4 minuty).
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy kurczaka na złoto z obu stron. Dodajemy groszek, a po chwili bulion i dusimy całość przez 5 minut.
4. Do sosu dodajemy śmietanę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu z patelni) i redukujemy, aż całość lekko zgęstnieje (ok. 10 minut). Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pomidorki przekrojone na pół oraz wcześniej ugotowane szparagi. Gdy warzywa będą ciepłe, danie podajemy np. z ryżem, makaronem lub młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
Pięknie i bardzo zachęcająco wygląda:-)
OdpowiedzUsuńszparagami zajadam się teraz ciągle :)
OdpowiedzUsuń