Pyszna, lekka sałatka, która bardzo nam zasmakowała. Połączenie ryżu z brokułem i fasolką sprawia, że danie jest bardzo pożywne. Wędzona szynka dodaje jej genialnego smaku. Zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu (używam basmati)
- 1 brokuł
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 3/4 puszki białej fasolki konserwowej
- 15 dag wędzonej szynki w plasterkach
- 1-2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu (uważamy, by go nie rozgotować).
2. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente (by był jeszcze lekko chrupiący).
3. Szynkę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę i fasolkę odsączamy
4. W dużej misce łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Smacznego.
treściwa sałatka :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka! Zjadłabym miseczkę! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, bardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, idealny na urozmaicenie lekkiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńTakie lekkie sałatki są najlepsze gdy jest ciepło i nie chce się za bardzo jeść! No i do grilla oczywiście :) Na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńPycha. Taka sałatka w ciepły dzień zastąpi spokojnie obiad. Zapisuję do swojego sałatkowego zeszytu:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta sałatka! Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń