Translate

niedziela, 10 czerwca 2018

Sałatka ryżowa z brokułem i szynką

Pyszna, lekka sałatka, która bardzo nam zasmakowała. Połączenie ryżu z brokułem i fasolką sprawia, że danie jest bardzo pożywne. Wędzona szynka dodaje jej genialnego smaku. Zapraszam po przepis :)


SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu (używam basmati)
  • 1 brokuł
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3/4 puszki białej fasolki konserwowej
  • 15 dag wędzonej szynki w plasterkach
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu (uważamy, by go nie rozgotować).

2. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente (by był jeszcze lekko chrupiący).

3. Szynkę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę i fasolkę odsączamy

4. W dużej misce łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy w lodówce. Smacznego.


7 komentarzy:

  1. Świetna sałatka! Zjadłabym miseczkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, bardzo fajna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, idealny na urozmaicenie lekkiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lekkie sałatki są najlepsze gdy jest ciepło i nie chce się za bardzo jeść! No i do grilla oczywiście :) Na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha. Taka sałatka w ciepły dzień zastąpi spokojnie obiad. Zapisuję do swojego sałatkowego zeszytu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ta sałatka! Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń