Translate

czwartek, 1 listopada 2012

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem

Miałam to ja w swej lodówce ricottę, szpinak się mroził, a w szafce kilka rodzajów makaronu, w tym cannelloni. Nie było nawet co myśleć tylko działać. Uwielbiam szpinak więc obiad bardzo nam smakował :) Zapraszam :)



SKŁADNIKI:

- pół opakowania cannelloni (całe ma 250g)
- 40/50 dag mrożonego szpinaku
- 250 g serka ricotta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser do posypania
Sos:
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. szklanki mleka
- sól i gałka muszkatołowa do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął. Dodajemy serek, doprawiamy i dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy szprycą lub łyżeczką. Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki. Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni  i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 30 min. Smacznego!


31 komentarzy:

  1. pyszne!:) do tej pory robiłam tylko pomidorowe cannelloni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie też, ale te jest równie dobre! Polecam!

      Usuń
  2. Aaa, ślinię się! Ricotta, szpinak... Moje ulubione cannelloni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam pierwszy raz i też się zakochałam :D

      Usuń
  3. Wspaniałe!
    Ricotta ze szpinakiem i ten zapieczony ser.
    uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja co za pomysł na obiad. Dodałam do zakładek. Mam zamiar go zrobić i oczywiście się pochwalę;p :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię, ale szczerze polecam :)

      Usuń
  5. niebiański przepis:). Uwielbiam szpinak w każdym wydaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam, muszę wypróbować :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Muszę w końcu sobie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja uwielbiam to danie! U Ciebie wygląda niezwykle apetycznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko, na pewno smakowało wyśmienicie. Lubię szpinak w każdej postaci, a w tak uroczej odsłonie to już w ogóle czaderski :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne danie :)
    zapraszam też do mnie po dobrą wiadomość
    http://pysznakuchnia.com.pl/konkurs-2/konkurs-z-makaronem-miedzybrodzkim-wyniki/

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię te smaki, wygląda bardzo apetycznie! Pysznie tu!

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja nigdy nadziać tego makaronu nie potrafię :)
    pięknie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A makaron nadziewałam łyżeczką, polecam spróbować :D

      Usuń
  13. Cannelloni ze szpinakiem - poezja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wieki Cannelloni nie jadłam. Mimo, że do szpikanku jeszcze chyba nie dorosłam, to u Ciebie prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne połączenie smaków i do tego pysznie wygląda, ja do farszu dodaję serek Bałkański(np.z lidla), równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak to dobrze, że szpinak powrócił do łask po latach zaniedbań, zupełnie nie wyobrażam sobie życia bez takich dań jak powyższe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj też nie wyobrażam sobie bez niego życia :)

      Usuń
  17. a nie za gęsty ten beszamel Wam wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy kto jaki lubi, ten jest dla mnie idealny :)

      Usuń