Translate

czwartek, 1 listopada 2012

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem

Miałam to ja w swej lodówce ricottę, szpinak się mroził, a w szafce kilka rodzajów makaronu, w tym cannelloni. Nie było nawet co myśleć tylko działać. Uwielbiam szpinak więc obiad bardzo nam smakował :) Zapraszam :)



SKŁADNIKI:

- pół opakowania cannelloni (całe ma 250g)
- 40/50 dag mrożonego szpinaku
- 250 g serka ricotta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- starty żółty ser do posypania
Sos:
- 2 duże łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. szklanki mleka
- sól i gałka muszkatołowa do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek i rozmrożony szpinak, odstawiamy by ostygnął. Dodajemy serek, doprawiamy i dobrze mieszamy. Cannelloni wypełniamy szprycą lub łyżeczką. Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, ciągle mieszając dodajemy po troszku mleka. Na końcu przyprawiamy szczyptą soli i gałki. Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem lekko polewamy beszamelem, układamy cannelloni  i polewamy resztą sosu. Całość posypujemy serem i pieczemy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 30 min. Smacznego!


30 komentarzy:

  1. pyszne!:) do tej pory robiłam tylko pomidorowe cannelloni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa, ślinię się! Ricotta, szpinak... Moje ulubione cannelloni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Ricotta ze szpinakiem i ten zapieczony ser.
    uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja co za pomysł na obiad. Dodałam do zakładek. Mam zamiar go zrobić i oczywiście się pochwalę;p :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niebiański przepis:). Uwielbiam szpinak w każdym wydaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam, muszę wypróbować :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Muszę w końcu sobie zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja uwielbiam to danie! U Ciebie wygląda niezwykle apetycznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko, na pewno smakowało wyśmienicie. Lubię szpinak w każdej postaci, a w tak uroczej odsłonie to już w ogóle czaderski :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne danie :)
    zapraszam też do mnie po dobrą wiadomość
    http://pysznakuchnia.com.pl/konkurs-2/konkurs-z-makaronem-miedzybrodzkim-wyniki/

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię te smaki, wygląda bardzo apetycznie! Pysznie tu!

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja nigdy nadziać tego makaronu nie potrafię :)
    pięknie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A makaron nadziewałam łyżeczką, polecam spróbować :D

      Usuń
  13. Cannelloni ze szpinakiem - poezja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wieki Cannelloni nie jadłam. Mimo, że do szpikanku jeszcze chyba nie dorosłam, to u Ciebie prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne połączenie smaków i do tego pysznie wygląda, ja do farszu dodaję serek Bałkański(np.z lidla), równie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak to dobrze, że szpinak powrócił do łask po latach zaniedbań, zupełnie nie wyobrażam sobie życia bez takich dań jak powyższe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. a nie za gęsty ten beszamel Wam wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń