Translate

niedziela, 19 sierpnia 2018

Sałatka z kuskusu surimi i ananasa

Kuskus z paluszkami krabowymi, ananasem i kukurydzą to pomysł na błyskawiczną sałatkę, którą możemy przygotować na lunch do pracy, kolację, czy na przyjazd niezapowiedzianych gości. Połączenie tych kilku składników jest tak smaczne, że dość często ląduje na naszym stole. Dodatkowo kuskus jest lekkostrawny i pożywny. Jego przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Zapraszam.


SKŁADNIKI:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 100 g paluszków krabowych surimi
  • pół puszki odsączonej kukurydzy
  • kilka plastrów świeżego ananasa (lub z puszki)
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • łyżka majonezu lub gęstego jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam zamiast wody bulionu warzywnego. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Surimi i ananasa kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. 

3. Wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo lekko i słonecznie! Pomysłów na sałatki nigdy za wiele wiec zapewne i ten wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń