Translate

niedziela, 12 sierpnia 2018

Ostra pasta paprykowa - Harissa

Z naszej balkonowej uprawy papryczek chili postanowiliśmy zrobić ostrą pastę paprykową (harissę), która jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Możemy ją użyć do dań z grilla, mięsa, warzyw czy kanapek. Sprawdzony przepis dostaliśmy od znajomego i okazał się strzałem w 10! Pasta jest bardzo smaczna i rzeczywiście ostra :) Zapraszam.


SKŁADNIKI: (2 malutkie słoiki)

  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g papryki chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 10 g nasion kolendry
  • 5 g soli
  • 10 g cukru
  • 5 g słodkiej papryki mielonej
  • 5 g ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

1. Nasiona kolendry zemleć (użyłam do tego moździerza) lub użyć mielonych.

2. Wszystkie papryki umyć i usunąć zielone części. Z czerwonej papryki usunąć gniazda nasienne.

3. W misce umieścić obrany czosnek, paprykę i papryczki chili, całość zmiksować - użyłam do tego blendera ręcznego, ale doskonale sprawdzi się tu robot kuchenny typu thermomix.

4. Do pasty dodać resztę składników, czyli: koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, kolendrę, sól, cukier, mielone papryki oraz olej i jeszcze raz wszystko zmiksować do połączenia się składników.

5. Pastę przełożyć do garnka i pogotować 5-10 minut, mieszając by się nie przypaliła.

6. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak aż do wystygnięcia. Podawać jako dodatek do dań. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Muszę ją koniecznie zrobić. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń