Chłodnik to idealna propozycja na danie w upalne dni. Jest lekki, zdrowy, ale też bardzo syty. Najlepiej smakuje, gdy mocno go schłodzimy i podamy z jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 1 duży pęczek botwinki z większymi już buraczkami
- 400 g kefiru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 500 ml bulionu
- 3 ogórki gruntowe
- pół pęczka zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
1. Botwinkę umyć, buraczki z botwinki odciąć, obrać i pokroić w małą kosteczkę, resztę posiekać.
2. Bulion zagotować, dodać buraczki i łodygi, gotować na małym ogniu przez około 10 minut, następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Wywar ostudzić (ja nalałam do zlewu zimnej wody i wstawiłam do niego garnek z wywarem).
3. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy z kosteczkę.
4. Do ostudzonego wywaru dodać:
- kefir
- jogurt naturalny
- ogórki
- posiekaną zieloną cebulkę i koperek (zostawiłam troszkę zieleniny do dekoracji chłodnika),
- przeciśnięty czosnek
- ocet
5. Chłodnik wymieszać, doprawić solą i pieprzem, następnie dobrze schłodzić. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Lubię takie jedzonko :) Chłodnik pięknie podany.
OdpowiedzUsuńAle ma bombowy kolor Twój chłodnik!
OdpowiedzUsuńMogę go jeść na okrągło😁 Pychotka do tego mega zdrowy.
OdpowiedzUsuń