Translate

piątek, 3 sierpnia 2018

Chłodnik z botwinki

Chłodnik to idealna propozycja na danie w upalne dni. Jest lekki, zdrowy, ale też bardzo syty. Najlepiej smakuje, gdy mocno go schłodzimy i podamy z jajkiem ugotowanym na twardo. Zapraszam.


SKŁADNIKI:
  • 1 duży pęczek botwinki z większymi już buraczkami
  • 400 g kefiru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu 
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:

1. Botwinkę umyć, buraczki z botwinki odciąć, obrać i pokroić w małą kosteczkę, resztę posiekać.

2. Bulion zagotować, dodać buraczki i łodygi, gotować na małym ogniu przez około 10 minut, następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10 minut, aż buraczki będą miękkie. Wywar ostudzić (ja nalałam do zlewu zimnej wody i wstawiłam do niego garnek z wywarem).

3. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy z kosteczkę.

4. Do ostudzonego wywaru dodać:
- kefir
- jogurt naturalny
- ogórki
- posiekaną zieloną cebulkę i koperek (zostawiłam troszkę zieleniny do dekoracji chłodnika),
- przeciśnięty czosnek
- ocet

5. Chłodnik wymieszać, doprawić solą i pieprzem, następnie dobrze schłodzić. Podawać z ugotowanym jajkiem.


3 komentarze:

  1. Lubię takie jedzonko :) Chłodnik pięknie podany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma bombowy kolor Twój chłodnik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę go jeść na okrągło😁 Pychotka do tego mega zdrowy.

    OdpowiedzUsuń