Translate

piątek, 27 lipca 2018

Musaka

Musaka to pyszna grecka zapiekanka na bazie bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Na górze otulona sosem beszamelowym i posypana startym żółtym serem. Niestety w moim wydaniu okazała się być dość niefotogeniczna, ale mam nadzieję, że uwierzycie mi na słowo, że warto ją przygotować. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • 500-700 g mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub cielęce)
  • 2 nieduże bakłażany 
  • ok 400 g ziemniaków
  • 500 ml przecieru pomidorowego (z kartoniku)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • dodatkowo starty żółty ser do posypania dania
PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażany oraz obrane ziemniaki kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub podpiekamy w piekarniku.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Teraz dodajemy posiekany czosnek, a po chwili mięso mielone.

3. Gdy mięso się usmaży dodajemy do niego koncentrat i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz wino. Całość doprawiamy oregano i cynamonem, mieszamy drewnianą łyżką. Mięso dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Na samym końcu sos doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie chilli).

4. Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko najlepiej wcześniej troszkę podgrzać. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając chwilkę smażymy. Wąskim strumieniem wlewamy ciepłe mleko nadal mieszając do uzyskania gęstego i jednolitego sosu. Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Danie zakańczamy startym żółtym serem. Musakę zapiekamy ok. 40 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilkę, zapiekankę będzie łatwiej się kroić. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz