Musaka to pyszna grecka zapiekanka na bazie bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Na górze otulona sosem beszamelowym i posypana startym żółtym serem. Niestety w moim wydaniu okazała się być dość niefotogeniczna, ale mam nadzieję, że uwierzycie mi na słowo, że warto ją przygotować. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 500-700 g mięsa mielonego (wołowe, jagnięce lub cielęce)
- 2 nieduże bakłażany
- ok 400 g ziemniaków
- 500 ml przecieru pomidorowego (z kartoniku)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
PRZYGOTOWANIE:- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz
- dodatkowo starty żółty ser do posypania dania
1. Bakłażany oraz obrane ziemniaki kroimy w plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lub podpiekamy w piekarniku.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Teraz dodajemy posiekany czosnek, a po chwili mięso mielone.
3. Gdy mięso się usmaży dodajemy do niego koncentrat i przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz wino. Całość doprawiamy oregano i cynamonem, mieszamy drewnianą łyżką. Mięso dusimy na małym ogniu przez 40 minut. Na samym końcu sos doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie chilli).
4. Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko najlepiej wcześniej troszkę podgrzać. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i ciągle mieszając chwilkę smażymy. Wąskim strumieniem wlewamy ciepłe mleko nadal mieszając do uzyskania gęstego i jednolitego sosu. Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Danie zakańczamy startym żółtym serem. Musakę zapiekamy ok. 40 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilkę, zapiekankę będzie łatwiej się kroić. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz