Marynowana papryka jest obowiązkową pozycją wśród przetworów na ten rok. Zeszłoroczna bardzo szybko zniknęła, a to dlatego, że była tak pyszna. Kolorowa, chrupiąca i o niebo lepsza od tej sklepowej. Zimą tak przygotowany słoiczek cieszy podwójnie. Będzie super dodatkiem do wielu dań. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (z przepisu wychodzi ok. 10 średnich słoików)
- 3 kg kolorowej papryki
ZALEWA: - 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki soli
DO KAŻDEGO SŁOICZKA: - 2 grubsze plastry cebuli
- 2 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy
- 5 kulek pieprzu czarnego
- płaska łyżeczka ziaren gorczycy
- 1-2 łyżki oleju/oliwy
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość pogotować kilka minut na wolnym ogniu.
2. Paprykę dokładnie umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Słoiki (ok. 10 średnich) wyparzyć i w każdym z nich ułożyć cebulę oraz przyprawy. Następnie w słoikach umieścić ciasno paprykę i zalać całość zalewą. Na sam wierzch wlać po 1-2 łyżkach oleju.
4. Słoiki dobrze zakręcić (uważając by zakrętki były osuszone) i umieścić w dużym garnku, który można wyłożyć ściereczką. Garnek zalewamy wodą, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików.
5. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut od czasu zagotowania się wody, następnie słoiki wyjmujemy z garnka, jeszcze raz dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu aż wystygną.
Papryka będzie gotowa do spożycia już po dwóch dniach, ale najsmaczniejsza będzie, gdy pozwolimy jej troszkę zamarynować się w słoikach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz