Translate

wtorek, 17 lipca 2018

Papryka marynowana kolorowa

Marynowana papryka jest obowiązkową pozycją wśród przetworów na ten rok. Zeszłoroczna bardzo szybko zniknęła, a to dlatego, że była tak pyszna. Kolorowa, chrupiąca i o niebo lepsza od tej sklepowej. Zimą tak przygotowany słoiczek cieszy podwójnie. Będzie super dodatkiem do wielu dań. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (z przepisu wychodzi ok. 10 średnich słoików)

  • 3 kg kolorowej papryki

    ZALEWA:
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

    DO KAŻDEGO SŁOICZKA:
  • 2 grubsze plastry cebuli
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 5 kulek pieprzu czarnego
  • płaska łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1-2 łyżki oleju/oliwy


PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Całość pogotować kilka minut na wolnym ogniu.

2. Paprykę dokładnie umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.

3. Słoiki (ok. 10 średnich) wyparzyć i w każdym z nich ułożyć cebulę oraz przyprawy. Następnie w słoikach umieścić ciasno paprykę i zalać całość zalewą. Na sam wierzch wlać po 1-2 łyżkach oleju.

4. Słoiki dobrze zakręcić (uważając by zakrętki były osuszone) i umieścić w dużym garnku, który można wyłożyć ściereczką. Garnek zalewamy wodą, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików.

5. Pasteryzujemy ok. 10-15 minut od czasu zagotowania się wody, następnie słoiki wyjmujemy z garnka, jeszcze raz dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do czasu aż wystygną.

Papryka będzie gotowa do spożycia już po dwóch dniach, ale najsmaczniejsza będzie, gdy pozwolimy jej troszkę zamarynować się w słoikach. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz