Batony proteinowe to doskonała przekąska dla ludzi aktywnych i dbających o swoją sylwetkę. Prócz składników, które każdy z nas ma w szafce, zawiera także izolat białka. Dla wielu z Was brzmi to skomplikowanie, ale spokojnie, podstawowym zamysłem stosowania odżywek białkowych w sportowej diecie jest budowa masy mięśniowej. Ćwicząc nasze mięśnie mogą ulegać spalaniu, dlatego dostarczając organizmowi odpowiednią ilość protein, wpływamy na wzrost mięśni.
W tej chwili na rynku znajdziemy od groma różnych batonów proteinowych. Niestety ich beznadziejny skład i wysoka cena zaskutkowały tym, że batony przygotowuję sama w domu. Ich koszt jest nie wielki, a przygotowanie zajmuje nie całe 10 minut. Zapraszam po przepis.
W tej chwili na rynku znajdziemy od groma różnych batonów proteinowych. Niestety ich beznadziejny skład i wysoka cena zaskutkowały tym, że batony przygotowuję sama w domu. Ich koszt jest nie wielki, a przygotowanie zajmuje nie całe 10 minut. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI: (ok. 5 sztuk)
- 100 g odżywki białkowej (użyłam izolat o smaku truskawkowym)
- 80 g płatków owsianych górskich
- 50 g masła orzechowego
- 20 g suszonej żurawiny
- 10 g nasion chia
- 30 g rozkruszonych orzechów włoskich
- kilka kostek gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- ok. 60 ml letniej wody
- opcjonalnie miód
PRZYGOTOWANIE:
1. Odżywkę białkową, płatki owsiane, masło orzechowe, żurawinę i nasiona chia mieszamy w dużej misce. Orzechy włoskie możemy uprzednio uprażyć na suchej patelni i dodać do przygotowanej mieszanki.
2. Do miski wlewamy stopniowo wodę i mieszamy ręką do połączenia się składników. Woda powinna zespolić wszystkie składniki tak, by masa była nie za mokra i nie za sucha.
3. Masę równomiernie rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując prostokąt. Całość wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny, po czym kroimy ją na równe batony (ok. 5 sztuk).
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a gdy przestygnie smarujemy nią wierzch batonów, schładzamy.
Gotowy baton ma ok 270 kcal i ok. 22 g białka. Batony pakuję osobno w folię spożywczą i przechowuje w lodówce.
Zdrowe i pożywne.
OdpowiedzUsuńAle piękne Ci wyszły! I na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuń