Translate

wtorek, 6 listopada 2018

Zupa krem z pietruszki i gruszki

Jesienią jabłka się czerwienią... Ale jesień to nie tylko jabłka. Nie zapominajmy o naszych pysznych, polskich gruszkach i warzywach korzeniowych. Są teraz  najsmaczniejsze, bo bardzo świeże. Jeśli uważacie tak jak ja, że w jesienne wieczory nic tak nie rozgrzewa jak miseczka gorącej zupy krem, wypróbujcie ten przepis. Pietruszka zamieniona w aksamitny krem i gruszka, która lekko podkręca smak swoją słodyczą. Dla chrupkości prażone migdały i pyszna zupa gotowa. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:
  • 0,6 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 gruszka
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g płatków migdałowych
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry, obraną gruszkę kroimy w mniejsze kawałki.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pietruszkę i chwilkę smażymy. 

3. Po kilku minutach dodajemy gruszkę, a po następnej minucie wlewamy bulion. Garnek przykrywamy pokrywką, całość dusimy ok. 15 min. aż pietruszka zmięknie.

4. Do garnka dodajemy mleko,, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i całość blendujemy.

5. Zupę przekładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie, aż jestem ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie zaczął się czas na ciepłe i sycące zupy. Wypróbujemy w weekend!

    OdpowiedzUsuń