Translate

wtorek, 31 maja 2016

Zupa krem z kukurydzy z popcornem

Jeśli szukacie pomysłu czym zaskoczyć swoich domowników lub gości, mam dla Was nowy przepis ;) 
Zupa krem z kukurydzy wraz z dodatkiem popcornu. Pożywne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, kolację, czy nawet przystawkę. a niecodzienny dodatek popcornu sprawi, że zupa zaprezentuje się wyjątkowo. Zapraszam!

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 1 średni ziemniak
  • 1 pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 800 ml wody lub bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie papryczka chilli 
  • opakowanie popcornu (prażona kukurydza)
PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę odcedzamy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło i dusimy na nim przez 5 minut kukurydzę. W międzyczasie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy je do kukurydzy i dusimy jeszcze przez 5 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem i doprawiamy słodką papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Opcjonalnie zupę możemy zaostrzyć ostrą papryką.
Gdy warzywa się ugotują (ok. 15-20 minut) i będą miękkie, zupę blendujemy na jednolity krem. 
Jeśli łuski z kukurydzy będą Wam przeszkadzać, zupę należy przecedzić przez sito. Teraz dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko blendujemy.  
Zupę podajemy na ciepło, posypaną popcornem. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zupa z dodatkiem popcornu?! ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka, miałam okazję skosztować
    naprawdę polecam, niezapomniany smak, no i popcorn świetnie "chrupie" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupę z kukurydzy kiedyś robiłam i mi smakowałam, podoba mi się ten dodatek popcornu :)

    OdpowiedzUsuń