Translate

poniedziałek, 1 października 2018

Zupa krem z buraków

Jeśli buraczki kojarzą się Wam tylko z barszczem i botwinką to chciałabym Wam dorzucić jeszcze jeden pomysł na pyszne wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. Zupa krem z buraków - gęsta, pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na jesienne wieczory. Zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pół natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • ocet winny do smaku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • gęsty jogurt lub śmietana
  • uprażone ziarna słonecznika
  • kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE:

1. W garbku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty czosnek.

2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy z natką do garnka z czosnkiem.

3. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15 minut), po czym wyciągamy natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. 

4. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy ją solą, pieprzem, cukrem i octem.

5. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany, posypaną uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i listkami tymianku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz