Translate

czwartek, 30 sierpnia 2018

Pieczone skrzydełka w pikantnej marynacie

Pieczone skrzydełka w pikantnej i bardzo aromatycznej marynacie to pomysł na łatwą i pyszną przekąskę. Skrzydełka można przygotować dzień wcześniej, by się dobrze w marynacie przeleżały, a upiec przed samym podaniem. Ja skrzydełka dzielę na pół, by były na jeden kęs i łatwiej było je zjeść. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy (lubię sarepską lub rosyjską)
  • 3 łyżeczki cukru muscovado lub miodu
  • 2 łyżki oleu
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE:

1. Skrzydełka należy umyć, osuszyć i odkroić od nich lotki (można je zostawić i zamrozić na wywar do zupy). Ja skrzydełka dodatkowo kroję na pół, by były łatwiejsze do zjedzenia.

2. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do niego resztę składników marynaty, wymieszać.

3. Do marynaty dodać skrzydełka, wymieszać i odstawić do lodówki. Skrzydełka najlepiej przygotować kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.

4. Skrzydełka ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez ok. 45 min. Smacznego!


1 komentarz: