Translate

środa, 6 czerwca 2012

Sałatka brokułowa z żurawiną i serem feta

Połączenie brokuła, żurawiny, sera feta i migdałów to ulubione danie mojego męża. Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku, namawiam, by szybko to zmienić. Sałatka ta zadziwiająco szybko znika z miski, ale na szczęście przygotowuje się ją błyskawicznie. Dzięki temu często robimy ją w tygodniu by zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

- 1 duży brokuł
- 1 opakowanie suszonej żurawiny (ok. 100 g)
- 1 opakowanie płatków migdałowych (ok. 50 g)
- kartonik sera feta (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek dobrej jakości

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek przeciskamy do szklanki i mieszamy z oliwą. Tak przygotowany sos zostawiamy na pół godziny by się "przegryzł".
W tym czasie brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na al dente (ważne by warzywo nie zostało rozgotowane). Ugotowanego brokuła przekładamy do miski i mieszamy z czosnkową oliwą.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złocisty kolor, a ser feta kroimy w centymetrową kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i już :) Smacznego!



Sprawdzone menu na imprezy!

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jestem wierną "pożeraczką" sałatek wszelkiego rodzaju :) ale te z majonezem, mimo że są przepyszne na lato wydają mi się zbyt ciężkie...

    OdpowiedzUsuń
  3. No to wiem jaka sałatka jutro będzie u mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super szybka w przygotowaniu. Będzie na poniedziałek do pracy :)

    OdpowiedzUsuń