SKŁADNIKI: (dla 2 osób)
sos:
- pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 150ml kwaśnej śmietany 18%
- 400ml bulionu (ewentualnie z kostki warzywnej)
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
do tego:
- 4 jajka
- młode ziemniaczki (w zależności od apetytu)
- pół pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a jajka na twardo. W czasie ich gotowania możemy zająć się sosem. W wyższym rondelku roztapiamy masło, gdy się sklaruje dolewamy wcześniej przygotowany bulion. Koperek myjemy i drobno kroimy a następnie wrzuamy do gotującego się wywaru. W kubeczku mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody tak, by nie było grudek i wlewamy do sosu. Sos przyprawiamy według gustu solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki mieszamy z posiekaną połową pęczka koperku i nakładamy na talerz, z drugiej strony kładziemy ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka, które obficie zalewamy sosem. SMACZNEGO
Dość podobny sos koperkowy przyrządzam do gotowanych żołądków kurzych (polecam), ale z jajkami jeszcze nie próbowałam, a też może być fajne.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo wielbię koperek pod wszelką postacią:) a z jajeczkami to dopiero pychota!
OdpowiedzUsuń