Translate

sobota, 9 czerwca 2012

Jajka w sosie koperkowym


Odkąd w moim ogródku króluje koperek można go znaleźć codziennie na moim stole. Inaczej mówiąc mam koperkową gorączkę, daję go do wszystkiego. Ale to chyba nie groźne, wręcz przeciwnie zdrowe, bowiem koperek zawiera dużo wapnia, żelaza i magnezu. Wspomaga nas w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz eliminuje wzdęcia a do tego oczyszcza z toksyn. Samo zdrowie!



SKŁADNIKI: (dla 2 osób)
sos:
- pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 150ml kwaśnej śmietany 18%
- 400ml bulionu (ewentualnie z kostki warzywnej)
- 2 łyżki mąki 
- sól i pieprz
do tego:
- 4 jajka 
- młode ziemniaczki (w zależności od apetytu)
- pół pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a jajka na twardo. W czasie ich gotowania możemy zająć się sosem. W wyższym rondelku roztapiamy masło, gdy się sklaruje dolewamy wcześniej przygotowany bulion. Koperek myjemy i drobno kroimy a następnie wrzuamy do gotującego się wywaru. W kubeczku mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody tak, by nie było grudek i wlewamy do sosu. Sos przyprawiamy według gustu solą i pieprzem. 
Ugotowane ziemniaki mieszamy z posiekaną połową pęczka koperku i nakładamy na talerz, z drugiej strony kładziemy ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajka, które obficie zalewamy sosem. SMACZNEGO




2 komentarze:

  1. Dość podobny sos koperkowy przyrządzam do gotowanych żołądków kurzych (polecam), ale z jajkami jeszcze nie próbowałam, a też może być fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo wielbię koperek pod wszelką postacią:) a z jajeczkami to dopiero pychota!

    OdpowiedzUsuń