Translate

czwartek, 9 stycznia 2014

Ciasto 3 bit

To moje drugie podejście do ciasta o nazwie znanego batonika 3 Bit. Pierwsze podejście skończyło się wyjadaniem rozpływającej się papki prosto z blachy, ponieważ coś poszło nie tak :) Kolejna próba zakończyła się sukcesem. Przepisem Domi ugościłam moich urodzinowych gości. Przyjęcie się udało :)


SKŁADNIKI: blacha o wymiarach 27,5 x 22,5 cm

- ok. 80 herbatników

- duża puszka masy krówkowej (ugotowane, słodzone mleko skondensowane)
- 60 ml mleka

- 2 budynie śmietankowe 
- 800 ml mleka
- 50 g cukru
- 130 g miękkiego masła

- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- troszkę cukru
- tarta czekolada

PRZYGOTOWANIE:

Masa budyniowa: Z mleka odlać kubek mleka, resztę doprowadzić do wrzenia. W pozostawionym kubku mleka rozpuścić budynie i cukier, wlać miksturę do gotującego się mleka, energicznie mieszając minutę. Budyń odstawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać masło i utrzeć mikserem na gładką masę. 

Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i podgrzać. Schłodzoną śmietankę ubić, ewentualnie posłodzić.

Blachę wyłożyć herbatnikami (można wyłożyć też boki). Na warstwę ciastek wylać masę krówkową, a na nią wyłożyć kolejną warstwę herbatników. W następnej kolejności wylać masę budyniową i jeszcze raz ciasto pokryć herbatnikami. Na końcu wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą. 

Ciasto należy schłodzić najlepiej przez całą noc. Smacznego!


25 komentarzy:

  1. Ja je robiłam na Święta jedne z lepszych ciach bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kostka idealna! Moja Córa jest wielką fanką tego ciacha.... :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz wygląda idealnie! I jak kawałek równo ukrojony, jakby wszystko z żelatyny było; D
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam zaskoczona po I próbie, że tym razem wyszło idealnie! :)

      Usuń
  4. Wyszło świetnie, dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jedno z najpyszniejszych ciast:) wygląda obłędnie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciacho!:) też robiłam kiedyś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciacho wygląda po prostu rewelacyjnie! Musze je kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. właśniie skorzystałam z tego przepisu, robi sie szybciutko, teraz się chlodzi ciekawe czy wyjdzie tak ładnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał. czekam na relacje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Mam przepis, ale jakoś nie było okazji wykorzystać :(
    ale jeśli dobre ciacho, to czemu nie ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto - pełna rozpusta :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo je lubię a u Ciebie wygląda idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ojeeej muszę zrobić, moje smaczki, a w szczególności mojego Męża :)))

    zapraszam serdecznie do siebie https://www.facebook.com/Marysiagotuje
    http://manciawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak duża ma być puszka z masą krówkową? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuję te z firmy Gostyń, chyba 500g

      Usuń
  14. Witam jaka wielkosc blachy'?

    OdpowiedzUsuń