Translate

środa, 31 października 2012

Chrupiąca szarlotka

Zbliża się czas wolnego (kto ma ten ma...) więc jakieś sezonowe ciacho do kawki by się przydało. Pomyślałam o szarlotce oczywiście. Jabłka są jeszcze tanie, co nie którzy mają je pewnie w ogrodach więc korzystać z nich trzeba :) Ten przepis jest wyjątkowy. Uwielbiam go za prostote, uroczy wygląd, chrupkość i słodkość jabłek. Zapraszam :)


SKŁADNIKI: (na tortownicę o śrenicy 23 cm)

- 5 lub 6 jabłek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i kroimy w księżyce. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i troszkę cynamonu, wkładamy jabłka i lekko karmelizujemy na wolnym ogniu by się nie rozpadły. W misce przygotowujemy ciasto: z mąki, reszty cukru, proszku do pieczenia, jajka i pokrojonego w małe cząstki masła wyrabiając je rękoma. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z 2/3 części ciasta wylepiamy spód i boki, następnie nakłuwamy je widelcem. Wykładamy na to nasze jabłka i z reszty ciasta robimy kruszonkę (rwiemy małe części, ściskamy palcem by się spłaszczyły i wyklejamu ściśle wierzch ciasta). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C ok 35 min. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Wpraszam się na kawałek :D Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna szarlotka!
    Do kawy sprawdzi się zawsze.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita :) wpraszam sie na kawalek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna, w sam raz do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie to tak ciastem leniwą koleżankę kusić?
    Ładną masz tę łopatkę, ja też chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na szarlotkę mnie długo namawiać nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka to klasyka ciast, którą zawsze będą robić i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham wszystkie szarlotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm uwielbiam szarlotki, często w domu przygotowuje bardzo podobną :)Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile mąki dokładnie dodajesz? Szklanka czyli ile to jest w gramach? Jestem laikiem w kuchni i lubię mieć wszystko precyzyjnie podane w przepisie inaczej za bardzo zawierzam swojej intuicji a ti nigdy nie przynosi zamierzonych efektów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem ile gram wchodzi na szklankę, bo każda mąka ma inną gramaturę :) Mam szklanki 250ml jeśli Ci to pomoże :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyprobuje dzisiaj, bo zdjęcie Twojej szarlotki jest tak kuszące, że nawet nie szukam innego przepisu.
      Agnieszka

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, czekam na relacje :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Upieczone i zjedzone :-) pyszne. Dziekuje za przepis.
      Agnieszka

      Usuń