Translate

piątek, 9 marca 2018

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku

Zupa szpinakowa to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Świeży szpinak uduszony z czosnkiem i gałką muszkatołową na maśle gwarantuje smak, który polubią nawet dzieci. Zupę zabielam kremowym serkiem topionym, który sprawia, że danie staje się aksamitne i delikatne w smaku. Zupę szpinakową podaję z jajkiem ugotowanym na twardo lub świeżym pieczywem. Zapraszam.


SKŁADNIKI:

  • 300 g świeżego szpinaku (może być baby szpinak)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • malutki kawałek selera
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 kostka śmietankowego serka topionego
  • ok. 600 ml wody
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka masła
  • jajka na twardo - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimum i całość gotujemy.

2. Gdy bulion się gotuje, przygotowujemy szpinak. Należy go dokładnie umyć, a następnie posiekać.

3. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, a po minucie czosnek. Uważamy by nic się nie przypaliło. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy szpinak i chwilkę dusimy, aż liście zwiędną. Całość doprawiamy gałką muszkatołową.

4. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni wraz z pokrojonym w kosteczkę serkiem topionym. Mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy.

5. Gdy ziemniaki są miękkie, a serek się roztopił, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo lub świeżym pieczywem. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. pysznie :) przyda się przepis, szczególnie, że niedługo zacznie się pojawiać świeży, a ja już swoje zapasy mrożonego wykończyłam ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Właśnie dzięki takim smaczkom można już poczuć wiosnę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbujemy bo bardzo lubimy wszystkie zupy a takiej jeszcze nie jedliśmy!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję do zrobienia, czuję, że polubię tą zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję natkę pietruszki szpinak blenduje dużo 😋 ugotowane jajko,, żółtko ugotowane rozcieramy co zagęszcza 🥣 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń