Są dni kiedy nie mamy czasu na długie przygotowywanie obiadów, a jednocześnie zjedlibyśmy coś smacznego. Z pomocą przychodzi makaron i puszka tuńczyka :) Wystarczy 15-20 minut na ugotowanie makaronu, w tym czasie przygotowujemy sos i voilà - pyszny obiad gotowy! Zapraszam.
SKŁADNIKI: (dla ok. 4 osób)
- makaron (może być penne, spaghetti lub inny)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- kilka oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
- tłuszcz do smażenia (dałam 1 łyżkę oleju kokosowego)
- świeżo starty ser np. parmezan lub grana padano
- opcjonalnie natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą na makaron. Gdy woda się zagotuje, makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos.
2. Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją chwilkę aż się zeszkli. Teraz dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki zmiękną.
3. Do usmażonych pieczarek dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka, a także pokrojone w plasterki oliwki, całość mieszamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.
4. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut.
5. Ugotowany makaron przekładamy na talerze, na makaron wykładamy sos, a wierzch posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!
pysznie :) uwielbiam makarony z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńtakie obiady idealnie sprawdzają się z tygodniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, szybki obiad, chętnie wykorzystam :).
OdpowiedzUsuń