Translate

środa, 21 lutego 2018

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Są dni kiedy nie mamy czasu na długie przygotowywanie obiadów, a jednocześnie zjedlibyśmy coś smacznego. Z pomocą przychodzi makaron i puszka tuńczyka :) Wystarczy 15-20 minut na ugotowanie makaronu, w tym czasie przygotowujemy sos i voilà - pyszny obiad gotowy! Zapraszam.


SKŁADNIKI: (dla ok. 4 osób)

  • makaron (może być penne, spaghetti lub inny)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • kilka oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • tłuszcz do smażenia (dałam 1 łyżkę oleju kokosowego)
  • świeżo starty ser np. parmezan lub grana padano
  • opcjonalnie natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużym garnku nastawiamy wodę z solą na makaron. Gdy woda się zagotuje, makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos.

2. Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją chwilkę aż się zeszkli. Teraz dodajemy przeciśnięty czosnek i pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki zmiękną.

3. Do usmażonych pieczarek dodajemy odsączoną kukurydzę oraz tuńczyka, a także pokrojone w plasterki oliwki, całość mieszamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.

4. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut.

5. Ugotowany makaron przekładamy na talerze, na makaron wykładamy sos, a wierzch posypujemy serem i natką pietruszki. Smacznego!



3 komentarze:

  1. pysznie :) uwielbiam makarony z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie obiady idealnie sprawdzają się z tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny, szybki obiad, chętnie wykorzystam :).

    OdpowiedzUsuń