Translate

wtorek, 13 lutego 2018

Sałatka z serem halloumi

Czy wiecie, że ser halloumi pochodzi ze słonecznego Cypru? Wytwarza się go głównie z mleka owczego, dlatego w smaku tak bardzo przypomina naszego rodzimego oscypka. Usmażony lub grillowany jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Osobiście bardzo go lubię, dlatego staram się go mieć w lodówce na tak zwaną "czarną godzinę". Wtedy, gdy pomysłu i czasu na lunch brak, obsmażam go na suchej patelni, mieszam z sałatą oraz warzywami i podaję z ulubionym sosem. Zapraszam.


SKŁADNIKI: dla 2 osób

  • kostka sera halloumi
  • 2 garści roszponki lub innej sałaty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • mała garść czarnych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon), 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

1. Podane składniki na sos mieszamy - ja wszystko umieszczam w niewielkim słoiku, zakręcam i energicznie potrząsam. Odstawiamy.

2. Ser halloumi kroimy na grube plastry, smażymy na suchej, najlepiej teflonowej patelni z obu stron aż się zrumieni.

3. Roszponkę i warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w paseczki, cebulę w cieniutkie piórka, oliwki i pomidory w plasterki.

4. Na talerz wykładamy sałatę oraz warzywa, całość polewamy przygotowanym sosem. Na końcu układamy plastry sera. Smacznego.



5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna, kolorowa sałatka :). Mi się ostatnio udało kupić halloumi w 100% z mleka koziego, był pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Lidlu hurtowo, bo ma dość długą datę ważności. A że mam maly zapas to moze na ta sałatkę się skuszę.

      Usuń
  2. jeszcze nie miałam okazji jeść tego sera, ale zrobiłaś tak apetyczną sałatkę! :) Że pokuszę się o zakup takich cudeniek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię ten ser :) pyszna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sałatka! Uwielbiam halloumi w takim wydaniu! <3

    OdpowiedzUsuń