Czy wiecie, że ser halloumi pochodzi ze słonecznego Cypru? Wytwarza się go głównie z mleka owczego, dlatego w smaku tak bardzo przypomina naszego rodzimego oscypka. Usmażony lub grillowany jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Osobiście bardzo go lubię, dlatego staram się go mieć w lodówce na tak zwaną "czarną godzinę". Wtedy, gdy pomysłu i czasu na lunch brak, obsmażam go na suchej patelni, mieszam z sałatą oraz warzywami i podaję z ulubionym sosem. Zapraszam.
SKŁADNIKI: dla 2 osób
- kostka sera halloumi
- 2 garści roszponki lub innej sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- mała garść czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon), 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, opcjonalnie 1 łyżka jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
1. Podane składniki na sos mieszamy - ja wszystko umieszczam w niewielkim słoiku, zakręcam i energicznie potrząsam. Odstawiamy.
2. Ser halloumi kroimy na grube plastry, smażymy na suchej, najlepiej teflonowej patelni z obu stron aż się zrumieni.
3. Roszponkę i warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy w paseczki, cebulę w cieniutkie piórka, oliwki i pomidory w plasterki.
4. Na talerz wykładamy sałatę oraz warzywa, całość polewamy przygotowanym sosem. Na końcu układamy plastry sera. Smacznego.
Bardzo apetyczna, kolorowa sałatka :). Mi się ostatnio udało kupić halloumi w 100% z mleka koziego, był pyszny.
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Lidlu hurtowo, bo ma dość długą datę ważności. A że mam maly zapas to moze na ta sałatkę się skuszę.
Usuńjeszcze nie miałam okazji jeść tego sera, ale zrobiłaś tak apetyczną sałatkę! :) Że pokuszę się o zakup takich cudeniek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten ser :) pyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka! Uwielbiam halloumi w takim wydaniu! <3
OdpowiedzUsuń