Czasami przychodzą takie dni, kiedy musimy zjeść coś słodkiego, prawda? Pokusa wtedy jest tak silna, że żadna siła nie jest w stanie z nią wygrać :)) W taki właśnie dzień na moim stole wylądowała pyszna babka cytrynowa. Słodka i kwaśna jednocześnie, wilgotna, ale wciąż puszysta.... Idealna! Do tego banalnie prosta do wykonania, zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 340 g mąki tortowej
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
1. Cytrynę sparzyć we wrzątku i osuszyć. Na tarce zetrzeć całą skórkę i wycisnąć z niej sok. Całość połączyć.
2. Masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę, dodając co jakiś czas po jednym jajku.
3. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać, po czym dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połączyć.
4. Ciasto przelać do podłużnej formy (ok. 30x10 cm) tzw. keksówki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez 40 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Babki aromatyzowane cytryną są pyszne. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałek do kubka mleka, mniamm :)
OdpowiedzUsuńfanką babek nie jestem, ale mój Piotrek kocha je ponad życie :)
OdpowiedzUsuńTakże może kiedyś mu przygotuję :)
babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych <3
OdpowiedzUsuńTeż taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego Połówka. Coś czuję, że upiekę je w weekend :)
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię tak!
OdpowiedzUsuńBabka wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze kolor <3,
OdpowiedzUsuńJa osobiście za babkami tez nie przepadam (rzadko mi wychodzą) ale moj mąż uwielbia. Wpadłam na ten przepis postanowiłam ze spróbuję jeszcze raz i właśnie wylądowała w piekarniku. Mam nadzieje ze wyjdzie
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na wieści czy się udała :)) trzymam kciuki!
UsuńJest fajna. Mój tata pochwalił. Dzisiaj piekę na Święta. Konkretna
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Robiłam już babkę cytrynową, ale z tego przepisu to dzisiaj mój debiut. Właśnie już się piecze.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy taka ma być, ale mnie to ciasto wyszło bardzo gęste, raczej musiałam to przełożyć niż przelać do formy.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy taka ma być, ale mnie to ciasto wyszło bardzo gęste, raczej musiałam to przełożyć niż przelać do formy.
OdpowiedzUsuńwyszła świetna. idealna konsystencja, nie ma zakalca. pycha. bardzo prosty przepis, bez zbędnego kombinowania
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy zajadają się tą babką.
OdpowiedzUsuń