Translate

poniedziałek, 5 lutego 2018

Prosta babka cytrynowa

Czasami przychodzą takie dni, kiedy musimy zjeść coś słodkiego, prawda? Pokusa wtedy jest tak silna, że żadna siła nie jest w stanie z nią wygrać :)) W taki właśnie dzień na moim stole wylądowała pyszna babka cytrynowa. Słodka i kwaśna jednocześnie, wilgotna, ale wciąż puszysta.... Idealna! Do tego banalnie prosta do wykonania, zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI:

  • 340 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

1. Cytrynę sparzyć we wrzątku i osuszyć. Na tarce zetrzeć całą skórkę i wycisnąć z niej sok. Całość połączyć.

2. Masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę, dodając co jakiś czas po jednym jajku.

3. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać, po czym dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połączyć.

4. Ciasto przelać do podłużnej formy (ok. 30x10 cm) tzw. keksówki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez 40 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Babki aromatyzowane cytryną są pyszne. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o kawałek do kubka mleka, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fanką babek nie jestem, ale mój Piotrek kocha je ponad życie :)
    Także może kiedyś mu przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulubione ciasto mojego Połówka. Coś czuję, że upiekę je w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja osobiście za babkami tez nie przepadam (rzadko mi wychodzą) ale moj mąż uwielbia. Wpadłam na ten przepis postanowiłam ze spróbuję jeszcze raz i właśnie wylądowała w piekarniku. Mam nadzieje ze wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wieści czy się udała :)) trzymam kciuki!

      Usuń