Ostatni czas przyniósł mi wiele zmian, zmian na całe życie... Z tego powodu wciąż brak mi czasu na nowe wpisy. Ale dziś wracam do Was z przepisem na pyszne ciasto Seromakowiec, które przygotowałam na świąteczny stół. Połączenie sernika z makowcem to połączenie idealne, które zaspokoi smakoszów obu tradycyjnych wypieków. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI: na dużą blachę ok 35x25
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka (najlepiej by miał co najmniej 10% tłuszczu)
- 4 jajka
- 100 gram roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 puszka masy makowej
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- garść dowolnych bakalii
Polewa:
- 100 gram masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
Bakalie do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier oraz masło i drobno posiekać. Dodać jajko i śmietanę, następnie szybko zagnieść ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto (można je rozwałkować lub wylepić) nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 10 minut, następnie schładzamy.
2. Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy masy. Do masy makowej dodać jajka i kaszę manną, mieszamy. Dodajemy ulubione bakalie i jeszcze raz dobrze mieszamy. By masa była bardziej puszysta - białka można wcześniej ubić i delikatnie wmieszać.
3. Masa serowa: Do sera wlać zimne, roztopione masło oraz budyń i zmiksować do połączenia się składników. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
4. Na kruche ciasto wylać masę makową, a następnie serową, wierzch wygładzić. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st.C i piec przez ok. 70 minut. Ciasto powinno lekko zezłocić się z wierzchu.
5. Upieczone ciasto schłodzić w piekarniku.
6. Przygotować polewę: żelatynę rozpuścić w wodzie. W rondelku umieścić masło, cukier puder, kakao oraz mleko. Podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę, energicznie mieszając. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ciasto powinno się "przeleżeć" najlepiej w lodówce przez noc. Smacznego.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Idealne proporcje sernika i makowca.
OdpowiedzUsuńulubione ciasto mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńU nas będzie na święta😋 Najlepsze jakie jadłem
OdpowiedzUsuń