Translate

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Ciasto seromakowiec

Ostatni czas przyniósł mi wiele zmian, zmian na całe życie... Z tego powodu wciąż brak mi czasu na nowe wpisy. Ale dziś wracam do Was z przepisem na pyszne ciasto Seromakowiec, które przygotowałam na świąteczny stół. Połączenie sernika z makowcem to połączenie idealne, które zaspokoi smakoszów obu tradycyjnych wypieków. Zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI: na dużą blachę ok 35x25

Ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka (najlepiej by miał co najmniej 10% tłuszczu)
  • 4 jajka
  • 100 gram roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • garść dowolnych bakalii
Polewa:
  • 100 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody
Bakalie do dekoracji.


PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier oraz masło i drobno posiekać. Dodać jajko i śmietanę, następnie szybko zagnieść ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto (można je rozwałkować lub wylepić) nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 st.C przez 10 minut, następnie schładzamy.

2. Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy masy. Do masy makowej dodać jajka i kaszę manną, mieszamy. Dodajemy ulubione bakalie i jeszcze raz dobrze mieszamy. By masa była bardziej puszysta - białka można wcześniej ubić i delikatnie wmieszać.

3. Masa serowa: Do sera wlać zimne, roztopione masło oraz budyń i zmiksować do połączenia się składników. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

4. Na kruche ciasto wylać masę makową, a następnie serową, wierzch wygładzić. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st.C i piec przez ok. 70 minut. Ciasto powinno lekko zezłocić się z wierzchu.

5. Upieczone ciasto schłodzić w piekarniku.

6. Przygotować polewę: żelatynę rozpuścić w wodzie. W rondelku umieścić masło, cukier puder, kakao oraz mleko. Podgrzewać mieszając do połączenia się składników. Wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę, energicznie mieszając. Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy na cieście. Wierzch dekorujemy bakaliami. Ciasto powinno się "przeleżeć" najlepiej w lodówce przez noc. Smacznego.


4 komentarze: