Translate

niedziela, 14 stycznia 2018

Śledzie po kaszubsku Andrzeja Polana

Przepisów na śledzie po kaszubsku jest mnóstwo, ale przyznam, że ten jest wyjątkowo smaczny. Zniknęły ze stołu w oka mgnieniu, otrzymując najlepsze słowa uznania :) Wystarczy kupić dobrej jakości płaty śledziowe - pewnie macie w okolicy mały, istniejący od lat sklep rybny, który dba o swój asortyment - oraz kilka składników. Śledzie przygotowuje się szybko i przyjemnie. Zapraszam.


SKŁADNIKI:

  • 500 g płatów śledziowych
  • ok. 1 kg cebuli (użyłam mniej, ok. 600 g)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy co najmniej 2 godziny, wymieniając co jakiś czas wodę. Po tym czasie dokładnie osuszamy i kroimy w paski.

2. Obrane cebule kroimy w kostkę i dusimy na oleju do miękkości (uważamy, by cebula się nie zrumieniła). Dodajemy dużą szczyptę majeranku, soli i pieprzu oraz liście laurowe. By cebula się nie zrumieniła możemy podczas duszenia dodać odrobinę wody.

3. Śliwki i ogórki kroimy w kosteczkę. Do duszonej cebuli dodajemy śliwki, a po 5 minutach ogórki. Całość dusimy, aż cebula nabierze lekko brunatnego koloru.

4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i po 2 minutach wyłączamy ogień.

5. Do słoika lub szklanej miski układamy naprzemiennie cebulę i śledzie. Tak przygotowana potrwa wytrzyma w lodówce do 3 tygodni. Śledzie są smaczne już następnego dnia. Smacznego :)


3 komentarze: