Śledzie przygotowuję stosunkowo rzadko, ale w Święta jest to jedna z najważniejszych pozycji. Przyznam, że najlepsze śledzie robi moja Mama, dlatego zazwyczaj dostaję od niej niewielki słoiczek w prezencie. Przyszedł w końcu czas, bym podzieliła się z Wami naszą rodzinną recepturą :) Zapraszam Was po przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem konserwowym w oleju lnianym - moją ulubioną wersję podania śledzi.
Wesołych Świąt Kochani!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg śledzi matjasów
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 duża cebula
- olej lniany (użyłam Semco)
- kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie płuczemy, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez ok. 2 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Pod koniec namaczania sprawdzamy, czy nie są zbyt słone. Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki (grubość zależy od Waszych preferencji).
2. Cebulę obieramy i wraz z ogórkami kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
3. W dużym słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy je warstwą cebuli i ogórków. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Całość zalewamy olejem, a na końcu dodajemy kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych.
4. Śledzie zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Po 2 dniach będą gotowe do jedzenia. Można je przechowywać w lodówce do ok. 10 dni. Smacznego!
Świetne i na wigilijnym stole, i na Sylwestra!
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne na każdą okazje :) Super wygląda. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZrobię takie 😀
OdpowiedzUsuń