Translate

niedziela, 24 grudnia 2017

Śledzie z cebulą i ogórkiem konserwowym w oleju lnianym

Śledzie przygotowuję stosunkowo rzadko, ale w Święta jest to jedna z najważniejszych pozycji. Przyznam, że najlepsze śledzie robi moja Mama, dlatego zazwyczaj dostaję od niej niewielki słoiczek w prezencie. Przyszedł w końcu czas, bym podzieliła się z Wami naszą rodzinną recepturą :) Zapraszam Was po przepis na śledzie z cebulką i ogórkiem konserwowym w oleju lnianym - moją ulubioną wersję podania śledzi. 
Wesołych Świąt Kochani!


SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg śledzi matjasów
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1 duża cebula
  • olej lniany (użyłam Semco)
  • kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych


PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie płuczemy, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy je przez ok. 2 godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Pod koniec namaczania sprawdzamy, czy nie są zbyt słone. Wymoczone śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki (grubość zależy od Waszych preferencji).

2. Cebulę obieramy i wraz z ogórkami kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 

3. W dużym słoiku układamy warstwę śledzi, przykrywamy je warstwą cebuli i ogórków. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Całość zalewamy olejem, a na końcu dodajemy kilka łyżek zalewy z ogórków konserwowych. 

4. Śledzie zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Po 2 dniach będą gotowe do jedzenia. Można je przechowywać w lodówce do ok. 10 dni. Smacznego!


4 komentarze: