Translate

poniedziałek, 5 lutego 2018

Prosta babka cytrynowa

Czasami przychodzą takie dni, kiedy musimy zjeść coś słodkiego, prawda? Pokusa wtedy jest tak silna, że żadna siła nie jest w stanie z nią wygrać :)) W taki właśnie dzień na moim stole wylądowała pyszna babka cytrynowa. Słodka i kwaśna jednocześnie, wilgotna, ale wciąż puszysta.... Idealna! Do tego banalnie prosta do wykonania, zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI:

  • 340 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

1. Cytrynę sparzyć we wrzątku i osuszyć. Na tarce zetrzeć całą skórkę i wycisnąć z niej sok. Całość połączyć.

2. Masło utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę, dodając co jakiś czas po jednym jajku.

3. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać, po czym dodać sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki połączyć.

4. Ciasto przelać do podłużnej formy (ok. 30x10 cm) tzw. keksówki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st C przez 40 min. do "suchego patyczka". Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)


19 komentarzy:

  1. Babki aromatyzowane cytryną są pyszne. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę o kawałek do kubka mleka, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fanką babek nie jestem, ale mój Piotrek kocha je ponad życie :)
    Także może kiedyś mu przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. babka cytrynowa to jedna z moich ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulubione ciasto mojego Połówka. Coś czuję, że upiekę je w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja osobiście za babkami tez nie przepadam (rzadko mi wychodzą) ale moj mąż uwielbia. Wpadłam na ten przepis postanowiłam ze spróbuję jeszcze raz i właśnie wylądowała w piekarniku. Mam nadzieje ze wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na wieści czy się udała :)) trzymam kciuki!

      Usuń
  7. Jest fajna. Mój tata pochwalił. Dzisiaj piekę na Święta. Konkretna

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie. Robiłam już babkę cytrynową, ale z tego przepisu to dzisiaj mój debiut. Właśnie już się piecze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem czy taka ma być, ale mnie to ciasto wyszło bardzo gęste, raczej musiałam to przełożyć niż przelać do formy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czy taka ma być, ale mnie to ciasto wyszło bardzo gęste, raczej musiałam to przełożyć niż przelać do formy.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyszła świetna. idealna konsystencja, nie ma zakalca. pycha. bardzo prosty przepis, bez zbędnego kombinowania

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie wszyscy zajadają się tą babką.

    OdpowiedzUsuń