Translate

wtorek, 11 kwietnia 2017

Jajka marynowane w burakach

Różowe jajka to moja propozycja na wielkanocny stół. Dzięki marynacie stają się bardziej jędrne, lekko przechodzą buraczkowym smakiem, a przy tym wyglądają bardzo efektownie. Najlepiej smakują z dodatkiem majonezu. Całość wykonuje się bardzo szybko, wystarczy zrobić je w sobotni wieczór, żeby przy wielkanocnym śniadaniu cieszyć się ich smakiem. Zapraszam!




SKŁADNIKI:

  • 6-8 jajek z wolnego wybiegu
  • 2 duże buraki
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanka octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy zalewę: Obrane buraki kroimy w plastry, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą oraz octem. Do garnka dodajemy resztę przypraw.

2. Marynatę doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Studzimy i odcedzamy. 

3. Jajka gotujemy na twardo (10 minut), studzimy i obieramy. Zalewamy ostudzoną marynatą i pozostawiamy w chłodnym miejscu przez ok. 8 godzin.

4. Jajka można podać z majonezem, sosem tatarskim lub chrzanowym. Smacznego!


2 komentarze: