Translate

wtorek, 28 marca 2017

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska to moja propozycja na szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Połączenie mięsa mielonego z aromatycznymi przyprawami oraz warzywami to strzał w dziesiątkę.
Poza tym, danie możemy ugotować na dwa dni - zupa na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, a zaoszczędzony czas możemy poświęcić swoim bliskim lub na coś przyjemnego. Zapraszam!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe, ale łopatka też może być)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 op. przyprawy do potraw meksykańskich
  • po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
  • po 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zmięknie, na patelnię dodajemy mięso oraz połowę przyprawy meksykańskiej. Mięso smażymy aż lekko się zarumieni.

2. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy przeciśnięty czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojoną papryczkę chilli (ilość wg uznania) oraz koncentrat pomidorowy, zioła i papryki mielone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut.

3. W dużym garnku umieszczamy zawartość wszystkich puszek, liście laurowe oraz ziele angielskiej i doprowadzamy do wrzenia.

4. Do garnka dodajemy zawartość patelni, resztę przyprawy meksykańskiej  jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać wody i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

5. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z chipsami Tortilla. Smacznego!














6 komentarzy:

  1. Super, smaczne, pożywne i kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ją i zimą często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie - super urozmaicenie od klasycznych rosołków i pomidorowych. I chyba też bardziej sycąca niż takie lekkie zupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zupa spokojnie zastępuję oba dania obiadowe :)

      Usuń
  4. konkretna zupka, w sam raz dla głodomorów :)

    OdpowiedzUsuń