Translate

poniedziałek, 25 września 2017

Jedz lokalnie, czyli Punkt Krytyczny - Rewolucja Żywieniowa

W ramach projektu "Punkt Krytyczny. Energia odnowa", o którym pisałam Wam przed majową premierą (np. tutaj), dziś chciałabym Was zaprosić na pierwszy z dziesięciu odcinków serii "Punkt krytyczny" o bardzo ważnej tematyce, czyli rewolucji żywieniowej. 
Odcinek trwa pięć minut, a lektorem ponownie jest Marcin Dorociński.


Czy możecie sobie wyobrazić dzień bez kawy lub obiad bez mięsa? A czy wiecie że, każdy nasz wybór, nawet najmniejszy i nie tylko żywieniowy ma ogromny wpływ na zmianę klimatu? Decyzja o tym gdzie kupić mięso, czy warzywa może wydawać się błaha, a tymczasem jeśli przemnożymy takie wybory przez miliardy ludzi na świecie, zaczynamy rozumieć skalę tego zjawiska.Musimy mieć świadomość, że nasze nawet najmniejsze nawyki żywieniowe mogą zmienić świat. Niby proste decyzje, a to one wpływają na kondycję naszej planety. 

To jakie produkty kupujemy, w jakich ilościach i skąd pochodzą ma wielkie znaczenie. Wybierając produkty, które pokonały tysiące kilometrów, by dopiero trafić na nasze talerze, przyczyniamy się do zmiany klimatu. Emisje gazów cieplarnianych z ich wytworzenia oraz transportu są ogromne.

Czynniki wpływające na wielkość śladu węglowego to:
  • energia zużywana w domach
  • transport
  • żywność
  • produkty pozaspożywcze i inne usługi

źródło Fundacja WWF, seria "Punkt krytyczny" odcinek I

Wybierając produkty lokalne i sezonowe, wyraźnie obniżamy emisję gazów cieplarnianych. Produkty ekologiczne znajdziemy dziś nie tylko na wsiach, ale również w dużych miastach. Odwiedzając lokalny bio-bazar lub kooperatywę rolniczą możemy kupić sezonowe owoce i warzywa oraz lokalne mięso, jaja, czy sery. 


Przerażający jest fakt, że w ciągu najbliższych 50 lat musimy wyprodukować tyle żywności, co od czasów faraonów do chwili obecnej, co wiąże się z wytworzeniem ogromnej ilości CO2
Warzywa to niska emisja gazów cieplarnianych, czego nie można powiedzieć o produkcji mięsa. Ślad węglowy pomidora jest prawie 40 razy niższy niż jagnięciny. Prawda, że robi wrażenie? To co będziemy jedli ma znaczenie. 
źródło Fundacja WWF, seria "Punkt krytyczny" odcinek I
Masowa produkcja bydła wymaga coraz większych terenów pod uprawię pasz przez co wycina się coraz większe tereny lasów deszczowych - płuc ziemi. Dlatego myśl o ograniczeniu spożycia mięsa może być zbawienna dla Ziemi. Kuchnia wegetariańska wciąż się rozwija. Nie musimy jeść warzyw z patelni, czy kotletów sojowych. W Internecie aż huczy od pysznych, wartościowych i sezonowych przepisów na bazie warzyw, a wege rynek gastronomiczny wciąż się rozrasta dając nam wybór. 

Jeśli chcesz zmienić ten świat:
  • nie wyrzucaj żywności
  • ogranicz spożycie mięsa
  • kupuj lokalnie
  • kupuj sezonowo
Pomyśl już dziś o przyszłości naszych dzieci, wnuków i prawnuków. Motywując siebie i swoich najbliższych do zmiany nawyków żywieniowych możemy zmieć ich przyszłość. Napiszcie czy film do Was trafia, co sądzicie na temat poruszanego problemu. 

Więcej informacji znajdziecie na stronie ENERGIA odNOWA

Kilka przykładowych przepisów na dania warzywne:

7 komentarzy:

  1. Niby taki krotki film a daje do myslenia! W codziennej bieganinie ciezko znalezc czas zeby sie nad takimi rzeczami zastanowic wiec dobrze, ze nam przypominasz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mięso, ale ograniczylsm jego spozycie, jem 3 razy w tygodnou☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno warto o tym pomyśleć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyobrażam sobie dzień bez kawy i bez mięsa - tak wygląda mój każdy dzień :)
    Poruszasz bardzo istotną kwestie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz więcej ludzi zaraża się ekologiczną i lokalną żywnością! Super! Oby tak dalej!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ważny temat! jakoś nigdy nie patrzyłam na to w ten sposób, daje do myślenia. Zmieniam nawyki :)

    OdpowiedzUsuń