Translate

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Chipsy warzywne

Dziś chciałabym z Wami poruszyć istotny temat, który dotyczy każdego z nas - temat ekologii. Brzmi poważnie, a przecież to takie proste - mamy wybór! Nasze wybory żywieniowe, czyli to co ląduje na naszym talerzu  mają ogromny wpływ na środowisko. Czy wiecie, że w skali globalnej odsetek emisji gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli zwierząt jest wyższy niż ten pochodzący z transportu? A wszystko dlatego, że m.in. pod pastwiska intensywnie wycina się drzewa. Wybierajmy więc produkty lokalne i w miarę możliwości roślinne.

Jeśli temat Was interesuje, jeśli czujecie się choć troszkę odpowiedzialni za naszą planetę zapraszam Was na pierwszy polski pełnometrażowy film oraz dziesięcioodcinkowy serial na temat zmiany klimatu i nieuniknionej rewolucji energetycznej „Punkt krytyczny - Energia odNowa". Premiera filmu odbędzie się w weekend otwarcia festiwalu Millennium Docs Against Gravity w Warszawie, czyli 14 maja 2017r. Oprócz pokazów podczas festiwalu, „Punkt krytyczny - Energia odNowa" będzie można zobaczyć w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach, Łodzi, Lublinie i dwóch za granicą: Berlinie i Brukseli. Projekcje odbędą się w ramach bezpłatnych pokazów, na które będzie można się zarejestrować na stronie kampanii energiaodnowa.pl.

A jako smaczną inspirację zostawiam Wam pomysł na chipsy warzywne. Zdrowe i lokalne produkty w formie mojej ulubionej przekąski, która nie tuczy ;) Zabierzcie je ze sobą do szkoły, czy pracy albo na majówkowy piknik. Zapraszam 



SKŁADNIKI:
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz, ulubione zioła (np. koperek, rozmaryn, oregano)
PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, można do tego użyć mandoliny lub obieraczki. Przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.

2. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim warzywa. Chipsy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez ok 25-30 minut, aż zaczną od środka brązowieć. Chipsów należy doglądać, gdyż marchew piecze się szybciej niż buraki przez co może się nam spalić. Chipsy staną się kruche po wystygnięciu.

3. Chipsy można podać np. z sosem czosnkowym lub pomidorową salsą.


4 komentarze:

  1. Koniecznie do zrobienia! Kocham warzywne chipsy :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie warzywne przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka
    ciekawy artykuł, może nawet i skuszę się na obejrzenie filmu zagryzając przy tym warzywne chipsy

    OdpowiedzUsuń
  4. super zdrowa przekąska , nigdy nie próbowałam , koniecznie muszę zrobić , dziękuję za pzrepis

    OdpowiedzUsuń