Ostatnim śledziowym przepisem jakim chciałam się z Wami podzielić jest przepis na śledzie w sosie koperkowym. Sos jest kremowy, ale nie mdły, ponieważ świeży koperek daje mnóstwo aromatu i smaku. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 6 płatów śledziowych z wiaderka
- 180 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki majonezu
- 2 kopiate łyżki posiekanego, świeżego koperku
- ew. sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny - jeśli po tym czasie będą nadal słone, należy moczyć je dłużej. Następnie płaty odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm paski.
2. W misce łączymy śmietanę, majonez i musztardę. Dodajemy koperek i mieszamy. W razie konieczności sos doprawiamy solą i pieprzem. Doprawienie zależy od tego jakiego użyjemy majonezu oraz musztardy (jedne są ostrzejsze, inne kremowe).
3. Śledzie łączymy z sosem, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Są smaczne już na drugi dzień, gdy się lekko "przegryzą".
Świtnie podany. Bardzo lubię TAK! Loretko wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodziny na Święta, zdrowych, smacznych i pogody na przekór telewizyjnym prognozom :) <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne śledziki :)
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń