Kolejną moją propozycją na świąteczny stół są śledzie w sosie musztardowym. To moje ulubione połączenie, które najczęściej przygotowuję, nie tylko od święta. Lekko słone śledzie otulone kremowo-musztardowym sosem, polecam :)
SKŁADNIKI:
- 6 płatów śledziowych z wiaderka
- 180 g śmietany 18%
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżeczek musztardy
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
- sól, pieprz, ew. cukier
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny - jeśli po tym czasie będą nadal słone, należy moczyć je dłużej. Następnie płaty odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm paski.
2. W misce łączymy śmietanę, majonez i musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Doprawienie zależy od tego jakiego użyjemy majonezu oraz musztardy (jedne są ostrzejsze, inne kremowe).
3. Śledzie łączymy z sosem, przekładamy do słoików i przechowujemy w lodówce. Są smaczne już na drugi dzień, gdy się lekko "przegryzą".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz