Translate

piątek, 14 kwietnia 2017

Śledzie w sosie koperkowym

Ostatnim śledziowym przepisem jakim chciałam się z Wami podzielić jest przepis na śledzie w sosie koperkowym. Sos jest kremowy, ale nie mdły, ponieważ świeży koperek daje mnóstwo aromatu i smaku. Zapraszam.


SKŁADNIKI:
  • 6 płatów śledziowych z wiaderka
  • 180 g śmietany 18%
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 kopiate łyżki posiekanego, świeżego koperku
  • ew. sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny - jeśli po tym czasie będą nadal słone, należy moczyć je dłużej. Następnie płaty odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm paski.

2. W misce łączymy śmietanę, majonez i musztardę. Dodajemy koperek i mieszamy. W razie konieczności sos doprawiamy solą i pieprzem. Doprawienie zależy od tego jakiego użyjemy majonezu oraz musztardy (jedne są ostrzejsze, inne kremowe).

3. Śledzie łączymy z sosem, przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Są smaczne już na drugi dzień, gdy się lekko "przegryzą".



3 komentarze:

  1. Świtnie podany. Bardzo lubię TAK! Loretko wszystkiego najlepszego dla Ciebie i rodziny na Święta, zdrowych, smacznych i pogody na przekór telewizyjnym prognozom :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne śledziki :)

    OdpowiedzUsuń