Bardzo lubię sałatki na bazie makaronu, są pożywne i w zasadzie można je przygotować z dowolnymi składnikami. Ta sałatka z dodatkiem smażonych pieczarek jest prosta i bardzo smaczna. Pewnie dlatego często gości na naszym stole, a gdy zostanie jeszcze coś na drugi dzień, zabieramy ją ze sobą do pracy na lunch. Zapraszam
- 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
- 350 g pieczarek
- cebula
- 4-5 ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, następnie studzimy.
2. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po ok. trzech minutach dodajemy do pieczarek cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i wszystko smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną (mogą się lekko zarumienić).
3. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, a kukurydzę odsączamy.
4. W dużej misce łączymy makaron, ostudzone pieczarki z cebulką, ogórki, kukurydzę i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. By sałatkę wzbogacić, można do niej dodać żółty ser pokrojony w kosteczkę albo jajko ugotowane na twardo. Smacznego
Brzmi łatwo, lekko i przyjemnie - na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń