Translate

środa, 26 kwietnia 2017

Sałatka makaronowa z pieczarkami

Bardzo lubię sałatki na bazie makaronu, są pożywne i w zasadzie można je przygotować z dowolnymi składnikami. Ta sałatka z dodatkiem smażonych pieczarek jest prosta i bardzo smaczna. Pewnie dlatego często gości na naszym stole, a gdy zostanie jeszcze coś na drugi dzień, zabieramy ją ze sobą do pracy na lunch. Zapraszam
SKŁADNIKI:
  • 250 g makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 350 g pieczarek
  • cebula
  • 4-5 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, następnie studzimy.

2. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po ok. trzech minutach dodajemy do pieczarek cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i wszystko smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną (mogą się lekko zarumienić). 

3. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, a kukurydzę odsączamy.

4. W dużej misce łączymy makaron, ostudzone pieczarki z cebulką, ogórki, kukurydzę i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. By sałatkę wzbogacić, można do niej dodać żółty ser pokrojony w kosteczkę albo jajko ugotowane na twardo. Smacznego 


1 komentarz:

  1. Brzmi łatwo, lekko i przyjemnie - na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń