Translate

czwartek, 28 września 2017

Rydze na maśle z patelni

Rudy, rudy, rudy rydz... Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Występują w największej ilości w Bieszczadach, a rozpoznać go można po tym, że po przekrojeniu wydziela pomarańczowe mleczko - stąd nazwa mleczaj rydz. By jak najlepiej wydobyć ich smak, polecam rydze usmażyć na maśle z odrobiną czosnku oraz podać z dobrym pieczywem. Zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI:

  • 300 g rydzów
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Rydze dokładnie opłukać, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć nóżki. Większe kapelusze kroimy na pół lub ćwiartki -by wszystkie grzyby były mniej więcej tego samego rozmiaru.

2. Na patelni klarujemy masło - z roztopionego masła usuwamy wydzielającą się piankę.

3. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz rydze. Całość smażymy na dość dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią, by nic się nie przypaliło - trwa to ok. 3-5 minut. W trakcie smażenia grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!



4 komentarze:

  1. No mega się prezentuję ten przepis, już wiem co jutro zjem na obiad :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko chodzę na grzyby, dlatego raczej zbieram te ,,pewne" (z poduszkami na spodzie) chociaż w tym roku pokusiłam się też o kurki. A rydze wyglądają świetnie :).

    OdpowiedzUsuń