Rudy, rudy, rudy rydz... Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Występują w największej ilości w Bieszczadach, a rozpoznać go można po tym, że po przekrojeniu wydziela pomarańczowe mleczko - stąd nazwa mleczaj rydz. By jak najlepiej wydobyć ich smak, polecam rydze usmażyć na maśle z odrobiną czosnku oraz podać z dobrym pieczywem. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI:
- 300 g rydzów
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Rydze dokładnie opłukać, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć nóżki. Większe kapelusze kroimy na pół lub ćwiartki -by wszystkie grzyby były mniej więcej tego samego rozmiaru.
2. Na patelni klarujemy masło - z roztopionego masła usuwamy wydzielającą się piankę.
3. Na rozgrzane masło dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz rydze. Całość smażymy na dość dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią, by nic się nie przypaliło - trwa to ok. 3-5 minut. W trakcie smażenia grzyby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!
No mega się prezentuję ten przepis, już wiem co jutro zjem na obiad :P
OdpowiedzUsuńjak ja uwielbiam grzybki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRzadko chodzę na grzyby, dlatego raczej zbieram te ,,pewne" (z poduszkami na spodzie) chociaż w tym roku pokusiłam się też o kurki. A rydze wyglądają świetnie :).
OdpowiedzUsuń