Translate

czwartek, 5 października 2017

Kurczak z cukinią i bakłażanem w sosie pomidorowym

Kurczak w duszonych warzywach to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Uwielbiam takie dania, nie dość, że są pyszne to i pracy przy nich tyle co nic. No i wystarczy tylko jeden garnek :) Danie możemy podać z ulubionym pieczywem, ryżem lub makaronem. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula (opcjonalnie )
  • puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej chwilkę kurczaka.

2. Cukinię i bakłażana kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, jeśli używamy cebulę obieramy ją i kroimy w kostkę. 

3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek (ew. cebulę) i smażymy ciągle mieszając przez 2 minuty. Teraz dodajemy cukinię i bakłażana i całość smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.

4. Do dania dodajemy przyprawy i pomidory i całość dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut. Gdy warzywa zmiękną podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem. Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Wow, ale świetny kurczaczek :) Będe musiała go zdecydowanie przyrządzić w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna propozycja na zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis to coś dla mnie, bo cukinia i kurczak to świetna para!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, zgadzam się, że takie dania najszybsze i najsmaczniejsze :).

    OdpowiedzUsuń