Kurczak w duszonych warzywach to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Uwielbiam takie dania, nie dość, że są pyszne to i pracy przy nich tyle co nic. No i wystarczy tylko jeden garnek :) Danie możemy podać z ulubionym pieczywem, ryżem lub makaronem. Zapraszam.
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- 1 nieduży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (opcjonalnie )
- puszka krojonych pomidorów (lub 4 świeże, obrane ze skóry, pokrojone w kostkę)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej chwilkę kurczaka.
2. Cukinię i bakłażana kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, jeśli używamy cebulę obieramy ją i kroimy w kostkę.
3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy czosnek (ew. cebulę) i smażymy ciągle mieszając przez 2 minuty. Teraz dodajemy cukinię i bakłażana i całość smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
4. Do dania dodajemy przyprawy i pomidory i całość dusimy pod przykryciem ok 10-15 minut. Gdy warzywa zmiękną podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem. Smacznego :)
o, to, to bym zjadła :)))
OdpowiedzUsuńWow, ale świetny kurczaczek :) Będe musiała go zdecydowanie przyrządzić w tym tygodniu :P
OdpowiedzUsuńpyszna propozycja na zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńTen przepis to coś dla mnie, bo cukinia i kurczak to świetna para!
OdpowiedzUsuńSuper, zgadzam się, że takie dania najszybsze i najsmaczniejsze :).
OdpowiedzUsuńLeciutkie i sycące danie:)
OdpowiedzUsuń