Translate

środa, 23 sierpnia 2017

Zapiekanka warzywna w sosie czosnkowym

Wykorzystując sezon na świeże warzywa, przygotowaliśmy z nich zdrową i dietetyczną zapiekankę. Takie danie to pomysł na obiad albo lunch do pracy, ponieważ smakuje i na ciepło i na zimno. Zapraszam po przepis :)


SKŁADNIKI:

  • 2 średnie bataty (słodkie ziemniaki)
  • 1-2 marchewki
  • pół brokuła
  • 1 czerwona papryka (mała)
  • 1 biała papryka (mała)
  • 1 cebula
  • garść liści bazylii
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju


PRZYGOTOWANIE:

1. Warzywa myjemy. Bataty oraz marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Brokuła rozdzielamy na różyczki, z papryk wyciągamy gniazda i wraz z cebulą kroimy w paski.

2. W dwóch garnkach, w osolonej wodzie gotujemy al dente bataty z marchewką oraz brokuła.

3. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z zmieszanymi jajkami, przeciśniętym czosnkiem i całość doprawiamy solą i pieprzem.

4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.

5. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy olejem i wykładamy wszystkie warzywa. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy  posiekanymi liśćmi bazylii (zostawiamy kilka do dekoracji).

6. Zapiekankę pieczemy 20-30 min, aż warzywa zmiękną. Podajemy np. z kefirem albo maślanką. Smacznego!

Rada. Sezonowo do zapiekanki można użyć innych warzyw, np. cukinii, pora, dyni.


10 komentarzy:

  1. Świetne danie. I ja zrobię je dla nas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszne i zdrowe, coś dla mnie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie pyszne zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobie i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smacznie wygląda, szczególnie jak się w nią tak wpatruję na głodniaka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj na obiad taką mamy z dodatkiem cukinii - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bataty,a tutaj są w bardzo fajny sposób użyte. I ten sos czosnkowy taka kropka nad "i". Bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń