Wykorzystując sezon na świeże warzywa, przygotowaliśmy z nich zdrową i dietetyczną zapiekankę. Takie danie to pomysł na obiad albo lunch do pracy, ponieważ smakuje i na ciepło i na zimno. Zapraszam po przepis :)
SKŁADNIKI:
- 2 średnie bataty (słodkie ziemniaki)
- 1-2 marchewki
- pół brokuła
- 1 czerwona papryka (mała)
- 1 biała papryka (mała)
- 1 cebula
- garść liści bazylii
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa myjemy. Bataty oraz marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Brokuła rozdzielamy na różyczki, z papryk wyciągamy gniazda i wraz z cebulą kroimy w paski.
2. W dwóch garnkach, w osolonej wodzie gotujemy al dente bataty z marchewką oraz brokuła.
3. Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z zmieszanymi jajkami, przeciśniętym czosnkiem i całość doprawiamy solą i pieprzem.
4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C.
5. Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy olejem i wykładamy wszystkie warzywa. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii (zostawiamy kilka do dekoracji).
6. Zapiekankę pieczemy 20-30 min, aż warzywa zmiękną. Podajemy np. z kefirem albo maślanką. Smacznego!
Rada. Sezonowo do zapiekanki można użyć innych warzyw, np. cukinii, pora, dyni.
Pyszna zapiekanka :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. I ja zrobię je dla nas:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne i zdrowe, coś dla mnie ☺
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pyszne zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńzrobie i ja :)
OdpowiedzUsuńAleż smacznie wygląda, szczególnie jak się w nią tak wpatruję na głodniaka :D
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad taką mamy z dodatkiem cukinii - pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bataty,a tutaj są w bardzo fajny sposób użyte. I ten sos czosnkowy taka kropka nad "i". Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń