Translate

środa, 9 sierpnia 2017

Makaron z wędzonym łososiem

Dziś chciałam Wam zaprezentować pomysł na szybki i bardzo zdrowy obiad. Wystarczy kilka składników i kilka minut, a pyszne danie będzie gotowe. Połączenie pełnoziarnistego makaronu, wędzonego łososia, sałaty i sosu jogurtowo-koperkowego jest nie tylko sycące, ale też bardzo smaczne. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (2 porcje)

  • 100 g wędzonego łososia sałatkowego (rozdrobnionego)
  • 150 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 2-4 liście sałaty lodowej
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (al dente).

2. Przygotowujemy sos: koperek drobno siekamy (zostawiamy łyżeczkę koperku do dekoracji), łączymy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Sos można doprawić też łyżką majonezu (dla tych co nie liczą kalorii).

3. Łososia rozdzielamy i obsmażamy na suchej, najlepiej teflonowej patelni przez ok. minutę, aż się zetnie.

4. Umytą i wysuszoną sałatę kroimy w paski lub rwiemy rękoma na mniejsze kawałki.

5. Na talerzach kolejno wykładamy: ugotowany i odcedzony makaron, następnie sałatę i sos, a na końcu łososia. Całość posypujemy koperkiem lub uprażonym na suchej patelni sezamem. Smacznego :)


7 komentarzy: